Ulla-Maija Nikula: Nuorten keskustelupalvelujen turvaaminen koronavirusepidemian aikana
Nuorten mielenterveyshäiriöt ovat kasvaneet rajusti Suomessa viimeisten vuosien aikana. Masennus, ahdistuneisuus, pelot ja itsetuhoinen käyttäytyminen lisääntyvät hälyttävästi. Varsinais-Suomen Kokoomusnaiset on huolissaan tästä kehityskulusta.
Ennen koronaviruspandemian alkua masennusoireista kärsi jopa 15 % nuorista ja ahdistuneisuutta ilmeni 10 prosentilla. Myös käytöshäiriöitä ja itsetuhoisuutta esiintyi noin 10-15 prosentilla nuorista. Rajoitustoimenpiteet, kuntouttavan toiminnan tilapäinen loppuminen ja tulevaisuuden epävarmuus eivät paranna tilannetta. Saamme tulevan syksyn aikana kuulla, miten nämä luvut ovat muuttuneet, kun koronaepidemian tuomat muutokset ja vaikutukset nuorten arkeen alkavat näkyä yhteiskunnassamme.
Valtion tekemän työn lisäksi laadukkaita mielenterveyspalveluita tuottaa myös laaja kirjo järjestöjä. Nämä matalan kynnyksen palvelut tukevat erinomaisella tavalla julkisia palveluja. Tästä hyvänä esimerkkinä on Suomen Mielenterveysseura ry:n koordinoima ja useita järjestötoimijoita yhteen keräävä valtakunnallinen Sekaisin-Chat -palvelu, joka tarjoaa yhä enenevässä määrin tukea ja toivoa tuhansille ahdistuneille nuorille.
Järjestölähtöiset nuorten palvelut toimivat avustusten varassa ja niitä myönnetään usein vain vuodeksi kerrallaan. Toiminnan suunnittelu ja turvaaminen on lyhytsykkeistä. Tulevaisuudessa näiden tärkeiden palveluiden rahoitus muuttuu entistä epävarmemmaksi, kun Stea (entinen Raha-automaattiyhdistys) on suurissa muutoksissa, kuntien talous heikkenee eikä valtionapua ole suunnattu paikkaamaan tilannetta.
Varsinais-Suomen Kokoomusnaiset vaatii, että kuntien valmistautuessa sopeuttamaan toimintaansa, ennaltaehkäisevät mielenterveyspalvelut pyrittäisiin turvaamaan. Rajujen leikkausten seuraukset koettiin jo 1990-luvun lamaa seuranneina vuosina, samoja jo tehtyjä virheitä ei saa toistaa. Ennaltaehkäisevien palveluiden avulla voidaan ennen kaikkea estää monta inhimillistä kriisiä ja ihmiskohtaloa, mutta se on myös taloudellisesti kestävä vaihtoehto.
Ulla-Maija Nikula
psykoterapeutti
Uudenkaupungin Kokoomusnaiset ry
Kommentoi tätä blogikirjoitusta