Tomi Salo: Hyvä tulevaisuus rakennetaan yhdessä!

Tomi Salo

On hyvä muistaa, että meillä on aidosti kaikki mahdollisuudet kehittää kaupunkiamme. Se on meidän omissa käsissä. Meillä on oikeasti hieno kaupunki ja hieno tulevaisuus. Se tulevaisuus täytyy vain tehdä, yhdessä. Alla pitämäni Kokoomuksen ryhmäpuheenvuoro kaupunginvaltuustossa 7.12.2020.

 

Hyvät valtuutetut, viranhaltijat sekä muut läsnäolijat,

olemme kokoontuneet tänään ajan hengessä näin virtuaalisesti valtuuston tärkeimmän asian käsittelyyn; käsissämme on vuoden 2021 talousarvio, joka on varsin kohtuullinen ja varovaisen optimistinen tilanteeseen nähden. Tiedämme, että sen eteen on tehty paljon työtä ja siitä kiitos. Vaikka ensi vuoden talousarvio näyttää lukujen valossa siedettävältä, niin haluaisin silti muistuttaa haasteistamme. Olemme valtuustona päättäneet yksimielisesti mm. sivistys- ja hyvinvointikeskuksen rakentamisesta. Samalla olemme käsitykseni mukaan yhdessä sitoutuneet siihen, että investoinnin vaatimat eurot saadaan kasaan veronkorotuksia tekemättä. Näin ollen talouden ja toiminnan suunnittelua pitää tehdä tästä hetkestä eteenpäin siten, että talousarvion runkona ja ajatusta ohjaavana teemana on kehittää kaupungin toimintaa siten, että voimme toteuttaa suunnitellut investoinnit ilman veronkorotuksia. Käytännössä tämä tarkoittaa, että meidän pitää löytää miljoonaluokan säästöjä vuositasolla käyttötalouteen nykytilanteeseen nähden.

Me kaikki ymmärrämme, että työ ei ole helppo, mutta ei  missään nimessä ole mahdotonkaan. Näin ollen organisaation ja toiminnan kehittäminen pitäisi olla kaikkien meidän prioriteetti. Uudenkaupungin pitäisi olla myös houkutteleva työnantaja, joten tämä vuosi on toivottavasti opettanut myös kaupunkiorganisaatiolle nykyaikaisia toimintatapoja entistä tehokkaampaan työntekemiseen mm. virtuaalityön kautta.

Tulevaisuus vaatii meiltä entistä enemmän yhteistyötä. Minulla on henkilökohtaisesti hyvin lyhyt, vain tämän valtuustokauden, kokemus kunnallisesta luottamustoiminnasta. En siis osaa (enkä edes halua) ottaa kantaa yhteistyöhön eri ryhmien välillä ennen tätä kautta. Rehellisesti on todettava, että olen yllättänyt valtuuston toiminnasta. Valitettavasti yllätys on ollut varsin negatiivinen. Tuntuu kuin valtuusto olisi haluttu riisua ”aseista”. Miksi valtuustossa tai ryhmien välillä ei käydä avointa keskustelua strategiasta tai sen päivittämisestä? Miksi talousarvioseminaarille ei anneta mitään arvoa? Vai oletteko tyytyväisiä viimeisen parin vuoden seminaarin antiin; muutama esitys eikä juuri mahdollisuutta keskusteluun? Miksi nyt käsissä oleva nippu on suurimmalle osalle vain kasa paperia? Miksi valtuutettuja pyydetään mahdollisimman lyhyitä puheenvuoroja valtuuston kokouksessa? Siis mitä ihmettä, pyydetään pitämään mahdollisimman lyhyitä puheenvuoroja? Eikö dialogia pitäisi lisätä, eikä suitsia?  Onko tämä sitä toimintakulttuuria, jota haluamme valtuutettuina edistää? Lähdin 4 vuotta sitten ehdokkaaksi ja pakko myöntää, että minulla oli hieman toisenlainen kuvitelma kuntapolitiikasta.

Kokoomuksen valtuustoryhmänä koemme, että pystymme rakentamaan yhteistä tulevaisuutta vastuullisesti, mutta toimintakulttuurimme on muututtava! Kuntapolitiikka ei ole mikään tennisottelu, jossa haetaan voittajaa loppuun saakka. On oltava yhteinen tavoite ja on oltava halua käydä keskustelua toimenpiteistä, niistä vaikeistakin, jolla sinne tavoitteeseen mennään. Ei voi olla mitään me ja ne -asetelmaa.

Kenellä on sitten vastuu? Helppo kysymys; tietysti meillä jokaisella. Suurin vastuu tulee kuitenkin aina organisaation johdon (tässä tapauksessa luottamushenkilöjohdon) kannettavaksi. Heidän on omalla toiminnallaan luotava edellytykset yhteistyölle. Ja on todettava, että on hieman hämmentävää, että valtuuston roolin on annettu kaventua niin pieneksi kuin se nyt tuntuu olevan.

Palataanpa asioihin, joihin voimme vaikuttaa; tulevaisuuteen. Välillä kaikilla tuntuu unohtuvan, että meillä on aidosti kaikki mahdollisuudet kehittää kaupunkiamme. Se on meidän omissa käsissä. Meillä on oikeasti hieno kaupunki ja hieno tulevaisuus. Se tulevaisuus täytyy vain tehdä, yhdessä.

Haluan kiittää Kokoomuksen valtuustoryhmän puolesta jokaista talousarvioprosessissa mukana ollutta ja toivottaa kaikille rauhallista joulun aikaa. Pidetään itsestämme ja toisistamme huolta! Tulkoon vuodesta 2021 edeltäjäänsä parempi.

Tomi Salo
Kokoomuksen valtuustoryhmän 2. vpj


1 kommentti kirjoitukseen "Tomi Salo: Hyvä tulevaisuus rakennetaan yhdessä!"

  • Simo Reijonsaari
    8.12.2020 (11:28)
    Vastaa

    Hyvä avaus.Vaalitkin lähestyvät.On hyvä avata valtuutetuille niitä asioita mihin he valtuutuksen saaneet.Ääntä ei kannata tuppisuille antaa.Nyt äänestäjä on epätietoinen kun ei tiedä mistä kaikista asioista vaijetaan.


Kommentoi tätä blogikirjoitusta