Timo A. Järvinen: Seniorit filatelistien suosiossa

Timo A. Järvinen

Demareitten hallitusryhmä teki lauantain plarissa ulostulon laatimani oikaisuvaatimuksen johdosta. Oikaisuvaatimus koskee Kaupunginlahden pohjukan kupeessa olevan Sorvakon rinteen rakentamista ja osoittamista seniori- ja palveluasumiseen. Demareitten kirjoitus oli hyvä. Sikses. Ja se osoittaa, että tajunnan rajamailla liikutaan. Ja sen, mistä oikeasti on kyse.

Juristina se kyllä kiinnittää huomiota, että oikaisuvaatimus on kuntalain instituutiossa iso vitsi. Sama sakki käsittelee vaatimuksen, joka on alkuperäisen päätöksenkin tehnyt. Lainlaatija on varmaan lapsellisena ajatellut, että päätöksentekijä – eli tässä hallitus kollegiona – tutkii asian aidosti uudelleen ja sitten ottaa kantaa asiaan. Demareille tämä järjenjuoksu ei istu, vaan ensiasteen muutoksenhakuelimen jäsenenä tullaan oikein lehden palstalle ennen päätöksentekijätoimielimen kokousta sanomaan, mitä mieltä ollaan. Asianajajia kielletään toimimasta ”trial by newspaper” metodilla. On irvokasta, että muutoksenhaun käsittelijä käyttää sitä. No, ei se laitimmainen kerta ole kun roolit menevät taistojen tiellä eespäin mennessä sekaisin.

Onko oikaisuvaatimukseni perusteltu vai ei, tai onko kyseinen hallituksen päätös oikea tai, on aivan merkityksetön asia. Siis aikuisten oikeasti. Asiaa koskevassa pohdinnassa on paljon – siis todella paljon – merkittävämpiä ulottuvuuksia. Ne voisi nähdä, jos luopuisi siitä yksisilmäisestä filosofiasta, että kaupunginarkkitehtimme on kultamunia muniva hanhi.

Eräs ulottuvuus on vaihtoehdottomuus. Kyseinen alue on nyt urheilu- ja virkistyspalvelualuetta. Kaupunginlahden reuna-alueiden kohentuminen ja Leijonapuiston laajeneminen senioripuistoksi avaa merenlahden pohjukan ympärille paljon mahdollisuuksia; siis mahdollisuuksia, jotka istuvat nykyiseen kaavoitukseen ja joilla todella voitaisiin luoda viihtyisää elinympäristöä kaikille uusikaupunkilaisille. Alue – joka alkaa kaupungin keskustan tuntumasta ja jatkuu pururadan kautta Kasarminlahden suuntaan ja siellä oleville merentuoksuisille metsälenkeille ja laavuille – tarjoaa jopa ainutlaatuisen mahdollisuuden. Alue on nyt varsin hoitamaton ja osin epäsiistikin, mutta mies ja raivaussaha saisi parissa kolmessa päivässä paljon aikaan.

Vaihtoehdottomuuteen liittyy myös kaikkivoipaisuus. Jos kaupunkimme oikeasti toimii avoimuuden hengessä, kuten nettisivut sanovat, eri alueiden kehittämisestä voisi hyvin käydä kuntalaiskeskustelua. Sitä voisi käydä jo siinä vaiheessa, kun vasta arvioidaan erilaisia kaupungin alueiden kehittämis- ja muutostarpeita. Ei mikään mahti maailmassa kiellä proaktiivista avoimuutta, vaikka kaavoitusmenettelyyn lain vaatimaa kuntalaisosallisuutta kuuluukin. Se ei kuitenkaan ole virka- ja luottamusmieskoneistomme toimintatapa.

Huolestuttavaa on se, että keskustelu- ja avoimuus ei näytä olevan järin kaksisessa kurssissa myöskään virkamieskunnan ja kaupunginhallituksen kesken. Hallitukseen näyttää tulla tulla tupsahtavan tasaisin välein mitä merkillisempiä esityksiä, joissa valmistelun taso edellyttää asian palauttamista. Joissakin hallintokunnissa palautus saa aikaan esityksen paranemisen, mutta tämä Sorvakon alueen rakentamisasia on karu esimerkki päinvastaisesta. Nimittäin sama esitys jo aikanaan palautettiin hallituksessa alkuvuonna valmisteluun, mutta prikulleen samanlaisena se kotvan päästä meni yksimielisesti läpi. Suoraan sanoen ihmettelen mitä nokosia hallituksessa tässä asiakohdassa helmikuussa otettiin.

Nyt siis ilman, että missään forumissa olisi tapahtunut asiallista ja avointa ja laajaa keskustelua tästä hankkeesta, hallitus on lukinnut asian. Eli hankkeesta, jolla kaupunki antaa yksinoikeuden kaupunkimme kannalta aivan merkityksettömälle yritykselle rakentaa taloja kaupunkimme kiistattomalle näköalapaikalle. Eli siis hankkeesta, jolla kaupunki tosiasiassa sitoo kätensä asiaan, jolla kaupungin keskustaan tehdään hyvin radikaali kaavamuutos. Eli siis hankkeesta, jolla kaupunginarkkitehdin aloitteesta hallitus yksimielisenä hyväksyy sen, että kaikista erilaisista käyttötarkoituksista juuri senioriasuminen on se käyttötarkoitus, jonka annetaan lyödä vuosikymmeniksi leima kaupunkimme julkikuvaan. Varsinainen dynaamisen kaupunkikehityksen kukkanen.

Miksi tämä yritys sai em. kohtelun? Samasta syystä, millä aikanaan Mato Valtonen hankki Puna-armeijan kuoron Senaatintorille. Eli kysymällä. Ja sanomalla että mikään muu alue ei kelpaa.

Ja kun joku – ja erityisesti joku ei-ukilainen – keksii kysyä meidän virkamiehiltä jotain erikoista, niin johan on valmiutta hypätä saman tien, kun kysyjä sanoo sanan sammakko. Eli nyt pitää muovata mahdollisuus paraatimarssille saada senioritalo kaupungin keskustaan. Kun tovi sitten eräs ukilainen yritti samaa kaupungin keskustaan, niin kyllä virkamiehet ja ympla huolehtivat siitä, että tehdään kysyjän hanke mahdollisimman vaikeaksi ja kannattamattomaksi toteuttaa; hankaloittaminen suorittiin olemalla muodollisia parkkipaikkakysymyksessä, eli ikä-ihmisten kieseille olisi tullut louhia talli samalla kun ehtooaikaan lähialueen kadunvarret ovat autionaan.

Mihin liittyy otsikon sana filatelisteista? Postimerkkikaavoitukseen. Kaupunkimme kaavoitus – joka kulkee kurvissa jarruttavan etanan vauhdilla – omaa kyvyn huolehtia kaupungin alueiden käytön järjestämisestä pläntti kerrallaan. Ei sellainen kaavoitus ole mistään tolkullisesta kotoisin. Ja varsinkin kun filateliaa tehdään yhden alueen radikaalein kaavamuutoksin. Jos muistan oikein, niin Harto Forss on kuvannut tällaista yhteiskunnalliseksi petokseksi. Se on vahva ilmaus, mutta ymmärrän sen takana olevan ajatuksen. Ainakaan keskeisen alueen kaavamuutokseen ei tulisi ryhtyä ilman erityisen painavia syitä, eikä ilman laajaa ja asianmukaista erilaisten vaihtoehtojen pohdintaa. Tässä asiassa oleva yhden totuuden tekeminen on älyllistä epärehellisyyttä.

Kolme asiaa on sanottava vielä. Minulle on merkityksetöntä se, mitä hallitus oikaisuvaatimukselleni tekee. Kuten sanoin, oikaisuvaatimus tässä ei ole lainkaan tärkeä asia. Sen sijaan ihmettelen, jos hallitus oikaisuvaatimusta käsitellessään on – useat yön yli väyryset otettuaan – edelleen sitä mieltä, että tällaisella valmistelulla näin merkittävä asia voidaan viedä aiemmin päätetyllä tavalla eteenpäin. Sitä mää sit ihmettelisi kauhiam pali.

Ja vielä. Ehdottomasti Ukiin on hyvä saada laadukkaita asuntoja sekä senioreille että nuoremmille. Ja kyllä Sorvakonkin rinteeseen rakentaa voi. Mutta ei sitä heti tarvitsisi nelinkontin heittäytyä jos joku sitä sattuu ehdottamaan.

Kaupungin nettisivut olisi syytä uusia. Maininta hallinnon toiminnasta avoimuuden hengessä tulisi poistaa. Tai muuttaa muotoon, että toimimme kuntalaiskeskustelua välttäen vasemman käden valmistelun hengessä, koska se näyttää aina ennen pitkää päättäjille riittävän.


7 kommenttia kirjoitukseen "Timo A. Järvinen: Seniorit filatelistien suosiossa"

 • Jorma
  7.3.2015 (21:00)
  Vastaa

  Just. Parani vaan loppua kohden ! Muistan kun Rake ja Java jo irvailivat tuosta ”Avoimuuden Hengestä”. Saiva kans sit kärssi, ja Juha kans…

 • TimoAJ
  7.3.2015 (22:06)
  Vastaa

  Niinpä. Ei totuuden puhujille ole juuri majataloissa sijaa. Sen sijaan keisarin uusia vaatteita kelpaa ihastella.

 • Maija J-L
  7.3.2015 (23:41)
  Vastaa

  Kyllä tässä kaupungissa ja muutenkin vissin sotesekoilujen Suomessa päätöksenteko on sillä tolalla, että yksikään yritys ei tuollaisella valmistelulla ja päätöksentekomekanismilla pysyisi pystyssä. Mutta julkinen päätöksenteko ei olekaan samaa kuin yrityksissä. Niinpä. Eikä yrityksissä johtaminen sama kuin valmentaminen huippu-urheilussa. Aina voi väittää vastaan, mutta joskus olisi hyvä pysähtyä miettimään asiaa tarkemmin. Sitä pysähtymistä ja kokonaiskuvan muodostamista toivoisin yhä enemmän vastakkainasettelun sijaan. Minusta senioritalojen paikkaa olisi pitänyt vielä pohtia. Olisi pitänyt myös pohtia, että kenelle ja mihin tarkoitukseen senioritaloja rakennetaan. Vuokrataloiksi, omistusasunnoiksi, palveluasumiseen, yriyksille ….vai pitäisikö meidän sittenkin pyrkiä siihen, että eri sukupolvet voivat asia samassakin talossa. Vai eristetäänkö ihmiset iän mukaan?

 • TimoAJ
  8.3.2015 (00:49)
  Vastaa

  Maija: hallituksella on maanantaina se tilanne, että peliaikaa sekunti ja kaksi heittoa. Sanoisin kuvaannollisestii että hallitus on pinnan takamatkalla. Joko mennään tällä mallilla ja hyväksytään se tapa toimia, jolla tässä cityssa toimitaan. Noloa. Tai sitten molemmat sisään ja muut paitsi dem käytätte voimaanne ja näytätte että nyt loppuu tämä itsensä hivelöinti.

  Onko porvarien hallitusryhmästä tähän?

 • Don Quijote
  8.3.2015 (09:42)
  Vastaa

  Hyvä kirjoitus. Tuulivoimakaavasta puhuminen on nyt syrjähyppy, eikä sitä tarvitse tässä yhteydessä kommentoida lisää, mutta otan asian esille, koska näen siinä paljon samoja piirteitä:

  – Kaavaa runnotaan väkisin läpi kovalla kiireellä, ilman todellista proaktiivista avoimuutta.

  – Kaava aiheuttaa vuosikymmeniksi isoja muutoksia kaupunkikuvaan.

  – Kaikki toimijat ovat ulkopuolisia, eikä kaupunki hyödy tuulivoimasta muuten kuin kiinteistöveron perijänä ja maan vuokraajana.

  – Maan vukraamiseen liittyy iso riski, koska voimalaitosten purkukustannus jää maanomistajan vastuulle aikanaan, jos tuulivoimatoimija ajautuu konkurssiin.

  – Kuntalaisten yksityisomaisuuden arvo romuttuu niillä alueilla, joille tuulivoimaa rakennetaan.

 • RaimoL
  8.3.2015 (16:48)
  Vastaa

  Hyvä kirjoitus Timo. Tuntuu, että meillä nurinkurisesti rakentajat ohjaavat kaavaa, eikä päinvastoin. Keskeisten alueiden käytössä kaupungilla pitäisi olla oma tahto ja visio miten alueita suuunnitellaan ja kehitetään. Ja mitä tulee lehdessä esitettyyn, en ole kenenkään kuullut vastustavan senioritalojen rakentamista, ainoastaan on esitetty vaihtoehtoisen paikan etsimistä, mutta se ei jostakin syystä tullut kysymykseen.

 • Hanna Ailio
  12.3.2015 (10:13)
  Vastaa

  HYVÄ JUTTU ETTÄ TÄSTÄ SENIORITALO ASIASTA KESKUSTELLAAN SE VOI VIELÄ JOHTAA JOHONKIN JÄRKEVÄÄN RATKAISUUN 6-7 VUOTTA OLEN SEURANNUT TÄTÄ SENIORI TALO ASIAA.KOSKAHAN MAHDETAAN PÄÄSTÄ ASIASSA RATKAISUUN JOKA TYYDYTTÄÄ KAIKKEA? EI VASTAKKAIN ASETTELUA ENÄÄN.


Kommentoi tätä blogikirjoitusta