Timo A. Järvinen: Sihystä edelleen

Sihykriitikko Lohtaja löytää 26.11 Plarissa ja 27.11. Vakassa aiempien seikkojen ohella uuden perusteen sille, miksi Sihy on lähes ilmestyskirjan peto. Kun valitsee tyystin omaa kantaa edustavat totuuden palaset, lähes minkä asian tahansa pystyy perustelemaan. Ainakin itselleen.

Lohtaja vertaa Sihyn kokoa Oulun Ritaharjun kouluun ja sen yhteydessä olevaan monitoimitaloon asettaen vastakkain Oulun ja Uudenkaupungin. Jostain syystä kirjoituksessa ei tuoda esiin sitä, että Oulussa on 45 peruskoulua ja Ritaharjun koulu on yksi Oulun pohjoisen perusopetuksen alueen 11 koulusta. On siis perin kummaa verrata koko Uudenkaupungin kokoa yhteen Ritaharjuun ja sen alueeseen ja Ritaharjun alueen asukkaita palvelevaan monitoimitaloon antamalla kuvaa, että kyse olisi Oulun ainoasta monitoimitilasta. Perspektiivin saamiseksi on syytä huomata, että Uudessakaupungissa on kuusi peruskoulua, joista vain kahdessa on perusopetusta luokille 7-9.

Ritaharjun koulun kymmenen vuoden takaisten rakennuskustannusten esille tuominen on tyystin tarpeetonta. Sihyn kustannuksista sen sijaan on syytä edelleen kirjoittaa.

Sihykriitikot uskollisesti toistavat järkyttyneenä ”yli 90 miljoonan kustannusta”. Toki summa on suuri ja sitä suurempana se näyttäytyy, mitä vähemmän viitsii nähdä vaivaa kertoakseen sen sisältöä.

Toiston uhallakin on syytä mieleen palauttaa se, että uimahallin ja Viikaisten ja Pohitullin koulun peruskorjaustarpeesta ei ole sinänsä erimielisyyttä ollut. Ulkopuolisten asiantuntijoiden laskelmiin perustuen ilmeni jo vuonna 2006, että purkava uudisrakentaminen on taloudellisesti tarkoituksenmukaisin tapa varsinkin, kun siihen on mahdollista liittää 20-25 vuodelle olosuhdetakuu. Tätä mahdollisuutta ei peruskorjaus tarjoa.

Nyt jälleen tuodaan shokeerattuna esiin Sihyn kustannusta. Sitä taivastellaan erilaissa portaaleissa ilman, että mitään vaihtoehtoista järkevää tapaa em. rakennusten korjaustarpeen hoitamiseksi olisi koskaan esitetty kriitikkojen taholta. Onkin pakko kysyä, että onko Sihyn investointivaiheen kustannus väärien eurojen käyttämistä, mutta sen sijaan kaupungilla olisi kiistatta paremmin varaa käyttää vastaava summa euroja vanhojen rakennusten korjaamiseen monitoimihallilla ja päiväkodilla lisättynä? Onko siis olosuhdetakuun sisältävän uudisrakennuseuron hinta kalliimpi, kuin samansuuruisen peruskorjauseuron hinta?

Sanotaan, että jos haluat hyvää ja halpaa, on ostettava kaksi tuotetta. Sihyn osalta voisi kysyä, että haluatko hyvää vai huonompaa, mutta hinta on sama. Kukin toki vastaa omalta kohdaltaan.

Lohtajakin jälleen tuo esiin päätähuimaavan summan 90 miljoonaa. Olisiko paikallaan myös kertoa, että tuo summa pitää sisällään investoinnin ohella olosuhdetakuun sisältävän yllä- ja kunnossapidon 20 vuodeksi. Miten mahdollisesti kriitikko on pohtinut esimerkiksi peruskorjatun kiinteistömassan ylläpidon toteutuvan 20 vuoden aikana? Maksuttako se tapahtuisi vai voisiko se vaatia vähintään saman verran kustannuksia, kuin nyt Sihyn alta purettavaan kiinteistömassaan on mennyt minimitason ylläpidolla eli noin 2 M€/vuodessa, 40 M€ kahdessakymmenessä vuodessa?

Kriitikon posti on helppo; sen kun on viisas tai sen oloinen esittämättä mitään vaihtoehtoa polusta, jota pitkin tulisi kulkea. Onneksi päättäjissä ja kuntalaisissa on näkijöitä, jotka kokevat tärkeänä kehittää omaa kaupunkia ja turvata sille vetovoimatekijöitä ja myös nykyisille kuntalaisille ”pitotekijöitä”. Kriitikoilta jos olisi jo aikanaan kysytty, niin kaupunkia ei olisi koskaan edes perustettu, eikä ainakaan rakennettu Rikkihapon tehdasta ja autotehdasta. Onneksi ei kysytty.

Ja vastauksena Lohtajalle: Sihyn tulee täyttämään pienen kaupunkimme yhteisöllisyys pienestä lapsesta seniorikansalaiseen, sillä niitäkin ihmisiä on kosolti, jotka tuntevat ylpeyttä ja yhteenkuuluvuutta ukilaisuudesta. Tämänkin voisi havaita, jos pitäisi välillä taukoa jatkuvasta kritisoinnista ja pysähtyisi huomaamaan, kuinka hieno kaupunki meillä on.

Terveisin
Timo A. Järvinen


1 kommentti kirjoitukseen "Timo A. Järvinen: Sihystä edelleen"

  • Anne Koivisto
    15.5.2021 (07:14)
    Vastaa

    Olen kanssasi samaa mieltä ja kannatan sihyn rakentamista suunnitellusti. Mutta miksi teillä kokoomuksessa on kuntavaaliehdokkaana sihy-valittaja Hento, joka todennäköisesti tekee kaikkensa sabotoidakseen hanketta. Ei oikein nyt uskalla äänestää kokoomuksen fiksujakaan ehdokkaita, kun ääniharava saattaa vetää perässään valtuustoon sihy-änkyrän.


Kommentoi tätä blogikirjoitusta