Tarmo Kangas: Onko äänestäjällä kuluttajansuojaa?
Hallituksen kehysriihi ja eduskunnan keskustelu EU:n elvytyspaketista eivät kohentanut puolueitten imagoa. On ihme, mikäli samat puolueet pystyvät heti palaamaan sovussa yhteisen pöydän ääreen. Puutteista huolimatta demokratia parhaiten rakentuu poliittisten puolueitten varaan. Sama koskee kuntia. Taipuihan Harkimokin rekisteröimään ” Liike Nyt ”- kansanliikkeensä puolueeksi.
On totta, että pienen kunnan asioihin ei tulisi edes sotkea liikaa puoluepolitiikkaa. Ja ettei päätösten tulisi syntyä kaupunginhallituksessa äänin 6 – 5 tai ylipäänsä vasemmisto – oikeistoakselilla. Eikä valtuustossakaan poliittisten voimasuhteiden mukaan. Tosiasiassa äänestykset ovat poikkeuksia ja valtaosa päätöksistä kunnan eri toimielimissä tehdään yksituumaisesti.
Puolueisiin kuulumattomat ” kunnan parhaaksi ja muut Pro – liikkeet ” ovat aluksi ajatuksena tuoreita ja idealistisia. Haittana on se, että niiden ehdokkaita äänestäessä et voi tietää, mitä vaalien jälkeen tapahtuu. Millaista politiikkaa ne harjoittavat ja miten sijoittuvat poliittiselle värikartalle. Voit ehdokkaan nimen, aiemman poliittisen toiminnan sekä ehdokkaan tuntemisen perusteella olettaa antavasi äänesi esim. demareille tai porvarillisille ehdokkaille, jotka sitten heti vaalien jälkeen löytyvätkin vastakkaisen puolueen leiristä.
Näissä ” yhden asian liikkeissä ” on sellainenkin valuvika että niissä usein yksi ja sama henkilö valitsee itselleen kärkipaikan ja määrää pitkälti muistakin ryhmän kannanotoista.
En kauheasti rakasta poliittisia puolueita enkä politrukkeja. Ne ovat kuitenkin demokratian tae. Niillä on lisäksi oma puolue- ja kunnallispoliittinen ohjelmansa joitten mukaan toimivat. Kun äänestän SDP:tä tai Vasemmistoliittoa, tiedän mitä saan. Samoin kuin Keskustaa, Perussuomalaisia tai Kokoomusta. Se on reilua, ennakoitavaa ja moraalista kuluttajansuojaa. Puolueisiin kuulumattomia listoja jos äänestäisin niin vastaavaa takuuta en saa. Päinvastoin – voin tuntea tulleeni vaalien jälkeen perusteellisesti huijatuksi omien ennakko-odotusteni suhteen.
Yhteistyötä perinteisten, isojen puolueitten välillä tulee kasvattaa. Tampere on tästä malliesimerkki. Se on myös U:gin menestyksen elinehto. ” Villien ehdokaslistojen ” kohdalla voi olla syytä miettiä kahteen kertaan, keiden asiaa ne oikeasti ajavat. Ja onko ihan reilua ja suhteellista sekään, että pienryhmä voi valtuustossa olla vaa’ankieliasemassa eli ratkaisijan paikalla isoista asioista päätettäessä ?
Tarmo Kangas
kaupunginvaltuutettu
Kommentoi tätä blogikirjoitusta