Seppo Nikula: Uudenkaupungin kuntapolitiikka – Yhteisten vai omien asioiden hoitoa?

seppo_nikula

Teollisuuskaupunki Uudenkaupungin kaupunginvaltuuston kokoonpano on tällä kaudella historiallinen. Joukossa ei ole ensimmäistäkään demaria tai muuta vasemmistolaista, joka saisi leipänsä autotehtaalta. Totta se on: Aitamurron Pena ja Haverisen Pertti ovat hyvän aikaa olleet eläkkeellä. Lisäksi entisiä pääluottamusmiehiä evp. valtuustossa ovat Haapavuoren Antti ja Forssin Harto. Yaran pääluottamusmies Tissarin Jouni lienee yksin edustamassa perinteistä ukilaista duunaria valtuustossa ja se näkyy! Myönnän, että ikävöin päätöksentekoomme 1990-luvun vastuunkantajia Reijo Mattilaa (Vas) ja edesmennyttä Risto Ahosta (SDP).

Julkisen sektorin vasemmistovaltuutetut pitävät kaupungissa huolen, että nykyorganisaatiota suojellaan kaikin keinoin edessä olevilta, välttämättömiltä muutoksilta. Tässä ei edes yksimielisen kaupunginhallituksen mielipide paina, kun ryhmäkuri jyllää ja lopusta pitävät huolen valtuuston takapenkkiläiset, jotka ovat hylänneet omat aatteensa ja äänestäjänsä. Valtuuston enemmistö muodostunee tiukoissa tilanteissa usein näin: ensin vähintään kahdeksan demaria saa aikaan 15-henkisessä ryhmässään yhteisen päätöksen, johon kritiikittä liittyvät Vasemmistoliitto ja yhden hengen ryhmät Wala, Vahtera, Junnila ja Haverinen, esimerkki vähemmistödiktatuurista: Kahdeksan demarivaltuutettua päättää, mikä tulee päätökseksi.

Vuoden 2013 keväällä valtuuston vasemmistoenemmistö kielsi heikkenevässä taloustilanteessa Kuntalain vastaisesti kaupunginhallitukselta lisäsäästöjen esittämisen. Tästä huolimatta kaupunginhallitus toteutti tarvittavat säästöt ja henkilövähennykset loppuvuoden aikana. Vastaisku tuli valtuustosta sitten tähänkin: hallintosäännön uudistuksessa se otti oikeuden ”linjata” koko henkilöstöä koskevat säästötoimenpiteet. Mielenkiintoista on jatkossa, miten 43-jäseninen valtuusto hoitaa yt-neuvotteluprosessit, jos niitä tulee varsinkin, kun kaupunginjohtajamme esitteli maanantain kokouksessa kuvaajaa, jossa Ugin kunnallisvero nousee nykynäkymillä ilman toimenpiteitä 15 vuodessa yli 30 %:iin.

Voimansa valtuuston vasemmisto ja takapenkkiläiset näyttivät myös tällä viikolla sote-lausunnosta päätettäessä. Koordinoiva pääluottamusmies (VSSHP) Janne Sjölund esitti viiden vuoden työsuhdeturvaa sote-henkilöstölle voittaen äänin 20-19 + ratkaisevat 2 tyhjää – yllätys yllätys,  Heikki ja Helle. Sotessa riittää hoitohenkilökunnalle töitä ja lisää tarvitaan, joten hoitajat ja päätoimiset lääkärit eivät tällaista erikoissuojaa tarvitse. Sote-ratkaisu tulee joka tapauksessa suomalaisille kalliiksi ja vielä kalliimmaksi se muodostuu, jos viiteen vuoteen ei saa päättää, mitä tehdään pomoille ja pomonpomoille tai miten virtaviivaistettaisiin sisäisen palvelun ja tukitoimien prosesseja.

Kestävyysvajeen syvetessä Suomen heikkoutena on muutosten tekeminen nykyorganisaation tarpeet edellä ja suojaten, jolloin itse palvelun käyttäjä, kansalainen ja veronmaksaja kärsii. Me naureskelemme täällä Kreikan ja muiden Etelä-Euroopan virkamiesten etuoikeuksia huomaamatta, että olemme samalla tiellä. Kunta ja valtio ovat useana vuonna olleet palkkajohtajia, mitä palkkojen nousuun ja vuosittaiseen työaikaan tulee, eikä näin voi jatkua … ainakaan muualla paitsi Uudessakaupungissa.

Edessämme on ensi vuoden talousarvion tekeminen. Valmistelu ja raameissa pysyminen on tuskallista jo lautakunnille ja viranhaltijoille. Mitä tekee valtuusto nykyisillä voimasuhteilla? Vaarana on, että se viis veisaa sopeuttamisista ja hyväksymästään strategiasta saattaa talouden tasapaino voimaan vuonna 2016. Velkaantuva Uusikaupunki ei ole mikään vaihtoehto esim. kuntarakenteen muutoskumppaneita haettaessa. Uuden Kuntalain mukaan itsenäinen päätöksentekokin on aiempaa suuremmassa vaarassa, vai tehtäisiinkö tästä sen sijaan elävä muistomerkki siitä, miten Suomessa elettiin jakopolitiikan kultavuosina 1970- ja 1980-luvuilla, jolloin politiikka oli kaiken yläpuolella?


6 kommenttia kirjoitukseen "Seppo Nikula: Uudenkaupungin kuntapolitiikka - Yhteisten vai omien asioiden hoitoa?"

 • TimoAJ
  14.10.2014 (13:43)
  Vastaa

  Ilmassa on kaikki merkit sille, että Uki ei talouttaan tasapainota. Tullemme näkemään joulukuun valtuustossa mielenkiintoisia puheenvuoroja siitä, miten rahaa tulee laittaa huonosti valmisteltuihin hankkeisiin. Vai millä kaupungilla olisi näillä luvuilla kanttia edes harkita 350.000 euroa siihen, että muokataan keittiöstä taukohuone? Tuolla hinnalla muuten voisi vuokrata Ukista ison asunnon taukotilaksi noin 40 vuodeksi…

 • -Juha A.-
  14.10.2014 (14:53)
  Vastaa

  Jokseenkin nyt paistaa läpi sellainen valon kajastus, että niin nyt Sepolla kuin edellispäivänä Timolla on oikea (vai oikeistolainen?) huoli kaupungin päätöksenteosta ja taloudenpidosta. Päätöksentekoa ohjaa nyt- niin mikä? Löytyisiköhän jotain selitystä ajatusleikistä ”temppu tempusta”. Ja tällä viittaan nyt muualle kuin istuvaan Kokoomuksen Uudenkaupungin valtuustoryhmään ettei TimoAJ:n sitä tarvitse erikseen varmentaa 😉

  Kieltämättä olen täysin samaa mieltä, että tästä ei hyvää kaupunkilaisille koidu.

 • TimoAJ
  14.10.2014 (15:37)
  Vastaa

  Tässä asiassa saattaa oikeistolainen olla sama kuin oikea. Jotenkin erikoisinta on se, että melkein asia kuin asia josta keskusteee kahden välisesti vasemmalla puolella istuvien edustajien kanssa, niin huoli ja käsitys on aina melkein identtinen oman ajatuksen kanssa. Mutta kun ollaan joukolla koolla – tai Joukolla koolla – niin osiensa summa ei ole olekaan osiensa summa vaan muuta. Nyt ei kovasti kannattaisi yhden äänen enemmistöä käyttää epätarkoituksenmukaisiin tarkoitusperiin, sillä ukilainen kuntalainen ei ole aivoituksiltaan tuohesta tehty.

 • java Valkonen
  14.10.2014 (18:24)
  Vastaa

  Sama havainto: Joukossa tyhmyys tiivistyy?

 • Euripides
  14.10.2014 (19:50)
  Vastaa

  Edunsaajat ovat saavuttamassa itsensä. On vaan niin niin, että saavutetuilla eduilla ei tee mitään, kun kaikki on raunioina. Muistuu mieleeni entinen appiukko vainaa, joka oli jyrkkä vasemmistolainen. Hän opasti nuorta vävyään sanomalla että oikeisto ei tarkoita oikeaa eikä vasemmisto väärää.
  Uudessakaupungissa näyttää voivan luottaa oikeistoon, tässä tapauksessa Kokoomukseen. Valtakunnan tasolla en ole täysin vakuuttunut.

 • Seppo Nikula
  18.10.2014 (12:51)
  Vastaa

  JHL:n Varsinais-Suomen aluepäällikkö Maaret Laakso kommentoi blogiani Ukis.fi – sivuilla. Tässä kommentin kommentti.

  Kiitos kommentista Maaret Laakso!

  Kuntapoliittinen debatti on Uudessakaupungissa käytännössä kuollut perinteisessä printtimediassa, mutta somessa ja täällä ukis.fi –sivuilla toivon sen heräävän uudelleen henkiin. Se on tärkeää ”semminkin kuin” Uusikaupunki näyttää tänä päivänä, lauantaina 18.10.2014 kovin erilaiselta, kun vertaa paikallista sanomalehteä ja tätä uutissivustoa. Toivottavasti palautteesi, jonka hyvin ymmärrän työtehtäviesi perusteella, kannustaa myös paikallisia vasemmistolaisia osallistumaan aiempaa rohkeammin keskusteluihin omalla nimellään.

  Julkisen sektorin palkkajohtajuudesta Kalle Isokallio sanoi julki eilen aamulla ”Jälkiviisaissa” saman ajatuksen kuin minä. Ruotsissa vientialat muodostavat sopimuksillaan palkkakaton, jota muut alat eivät saa ylittää. Suomessa vientiteollisuus on 15 vuoden ajan muodostanut ”palkkalattian”, jonka kaikki muut alat ovat myöhemmin ylittäneet. Palkkatasoa vertailtaessa olisi syytä verrata oikeita lukuja: väitän, että jos vuotuinen työaika ja sen palkka jaetaan tehdyille työtunneille, ero on jotain muuta kuin mainitsemasi 10%. Toki kunnissa on omat, valitettavasti naisvaltaiset matalapalkka-alat, joita olisi arvostettava tasavertaisemmin muiden töiden kanssa.

  Hyväksyn demokratian pelisäännöt, enemmistö päättää. Samalla kannan lisääntyvää huolta siitä, että tosiasioiden tunnustamisessa olemme varsinkin täällä Uudessakaupungissa yleisesti vielä viime vuosituhannella. Myös valtakunnallisesti olemme eri leiriä: Kokoomuksessa olemme kovempien rakenteellisten uudistusten kannalla, kun maan hallitusyhteistyön jatkuvuutta joudutaan mittaamaan maksullisten kalakorttien kattavuudella.

  Valtuustomme kannanmuodostuksesta sinulla, Maaret, ei voi olla kuin toisen käden tietoa. Kuvaamani SDP:n ryhmäpäätös ja sen jälkeisen enemmistön takaava prosessi johtaa valtuustossa tilanteeseen, missä tehdään vastaehdotus, jota lyhyesti kannatetaan. Vasemmisto ei tuon jälkeen vastaa meidän oikeiston haasteeseen väitellä siitä, kumpi kanta on parempi. Enemmistö on sovittu ja ei muuta kuin äänestämään. Kun valtuuston toiminta näyttäytyy tällaisena, ei se ole omiaan lisäämään uusien ihmisten kiinnostusta kuntapolitiikkaan. Sitä demokratiamme myös kaipaa.


Kommentoi tätä blogikirjoitusta