Seppo Nikula: Muutetaan sitten kaikki Impivaaraan!
Kokoomus jatkaa syöksyään gallup-tutkimuksissa. Pääsyylliseksi tähän leimataan pääministeri Alexander Stubb, jonka suurimpia syntejä ovat Duudsonien tikkatauluksi ryhtyminen ja selfie-kuvat.
Tätä kritiikkiä kuulee yhä enemmän myös Kokoomuksen sisältä. Tämä kertoo mielestäni kattavasti suomalaisesta suvaitsemattomuudesta ja muutosvastarinnasta. Alex elää ajassa, tapaa rohkeasti ja estottomasti kansalaisia ja elää kieltämättä nuorekkaammin kuin ikäisensä keskimäärin sekä ottaa kantaa muuttuneeseen maailmantilanteeseen. Tämän pitäisi toimia roolimallina muille poliitikoille, vaan ei meillä Suomessa. Nyt eduskuntavaalien alla tulee väistämättä mieleen yhä laajempaa kannatusta saavana Seitsemän Veljeksen Laurin toive muuttaa Impivaaraan, pois tämän kansainvälistyneen ja samalla kriisiytyneen maailman pahuudesta.
Gallupien kärjessä oleva Keskusta ei edusta mitään uutta. Se asettaa vaaliohjelmansa tavoitteeksi mm. 200.000 uuden, yksityisen alan työpaikan ”luomisen” tähän maahan. Paljonko tästä on verovaroin tuettavaksi suunniteltua – ainakin puolet? Välttämättömään kuntarakenneuudistukseen se on suhtautunut linjakkaan kielteisesti: Keskustan nykyinen kuntapoliittinen valta perustuu pieniin maalaiskuntiin, joissa puolue usein edustaa ehdotonta paikkojen enemmistöä. Kokoomuksen toistaiseksi gallupeissa ohittanut SDP profiloituu myös nykyisen julkisen sektorin etujen turvaajana saaden ison osan kannatuksestaan, ei perinteisiltä duunareilta, vaan valtion ja kunnan virkamiehiltä ja työntekijöiltä. Yksityisen puolen suhdetoimintaa puolue hoitaa pitämällä kiinni työelämän ohjaksista puolustamalla liittojensa ja työttömyyskassojensa jäsenien nykyisiä työttömyysetuja, joista uusien, pirstaleisiksi muodostuvien työurien tekijät voivat enintään haaveilla. Neljäs keskisuuri puolue perussuomalaiset kritisoi edelleen mielellään nykymenoa, mutta hallituskelpoisuuttaan rakentaessaan se on todella konservatiivinen vaihtoehto äänestäjille. Julkisen sektorin uudistustarpeen alla Kokoomuksenkin menoa jarruttavat sen omat julkisella puolella toimivat: julkinen puoli on Suomessa päässyt kasvamaan kokonaisuudessaan liian suureksi, äänestää aktiivisesti ja ilman sieltä tulevia ääniä mikään puolue ei tule Suomessa valtaan pääsemään.
Kokoomus on kannatuslukujen romahtamisen myötä kenties kriisissä, mutta silti se tarjoaa kokonaisuudessaan ainoaa uudistavaa ja tosiasiat tunnustavaa vaihtoehtoa muiden puolueiden joukossa. Se ei sinällään vastusta sopimista eli konsensusta, vaan vaatii siltä nopeita päätöksiä ja sitä kautta välitöntä vaikuttavuutta kestävyysvajeemme taittamiseksi. Multikielitaitoinen Alexander Stubb ajaa yhtenäisen Euroopan asiaa terävästi, kun moni muu joutuu tyytymään peesaamiseen ja nyökkäilyyn kansainvälisissä foorumeissa.
Tarmo Kangas
30.1.2015 (19:52)
Uutisissakin käytettiin eilen termiä Kokoomuksen ” syöksy ” . Gallupeissa on kuitenkin 1,5 %:n virhemarginaali ja noin 3.500 vastaajasta 40 % ei ilmoittanut puoluekantaansa. Tuskinpa nämä kaikki kuuluvat nukkuviin äänestäjiin ….. vaikka äänestysvilkkaus meillä tahtookin jäädä 60 %:iin. – Liikkuvia on siis paljon.
Minusta haastajan paikalta on jopa helpompi lähteä kisaamaan kärkipaikasta. Kepun 26 %:sta sulaa 80 päivässä helposti 6 % kun äänestäjä oikeasti eli todellisessa vaalitilanteessa miettii puoluettaan. Kepuhan on ex. maalaisliitto eikä sen alkiolaisuus nimen vaihdoksessa ole minnekään karissut. – Kun sitten äänestäjille ( vaalipaneeleissa ) paljastuu se, ettei Sipilällä ole mitään sen kummempaa taikasauvaa kuin muillakaan poliitikoilla yht’äkkiä kääntää Suomen taloutta kasvu-uralle – ja varsinkin kun selviää se, että Sipilän takaa nousevat sellaiset ” menneisyyden vangit ” kuini Paavo Väyrynen ulkoministeriksi, Mauri Pekkarinen elinkeinoministeriksi, Matti Vanhanen … Seppo Kääriäinen….. niin taitaapi moni yrittäjä / palkansaaja tulla järkiinsä.
Kokoomus ei ole kriisissä. – On jopa tällä hetkellä Kokoomuksen pärjäämiselle eduksi tuo galluptilanne. Se panee skarppaamaan ja pakottaa ottamaan vaalit ihan tosissaan. Eikä kannata nyt etsiä syntipukkeja sen paremmin Kataisesta, Stubbista, Tujusesta tai nuorista naisministereistämme.
Sen sijaan voi valistaa ” uskossaan horjuvia ” sillä, mitä uutta ja uudistavaa punamultahallitus muka voisi Suomeen luoda…..
Ei kyll tuu mitään mieleen.- Paitsi että AY-liikkeen voima eli korporatismi kasvaisi, samoin turpeen nosto ja tierummut ja junttimaisuus. Yksi (Sipilä ) tai Olli Rehn ei kesää tee ja on hänkin niin virkamiesmäisen rutikuiva että ihan hampaat kirskuu ……..
Riku Mäkirinne
31.1.2015 (00:32)
Tarmo, kuten Seppokin, puhuu asiaa. Gallupit antavat ehkä suuntaa mutta kertovatko ne todella mitään? On ihan selvä, että tässä maailmantilanteessa ei istuva hallitus voi saada kovin korkeita pisteitä. Niin tulee mieleen toteamus Ahjosta (metalliliiton jäsen lehti), jossa todettiin ettei varmaan vaaleista sellaista puoluetta löydy, joka ei lupaisi uusia työpaikkoja. Todellisuudessa työpaikkoja ei synny poliittisin päätöksin. Sen osoittaa jo flopannut nuorisotakuu. On kuitenkin aivan selvää, että Keskustan lupaamat 200 000 työpaikkaa ovat tuulesta temmattuja haihatteluja. Nyt tarvitaan mielestäni rautaista otetta ja kulukuria. Ei riitä että näperrellään vaan valtion velkaantuminen on saatava loppumaan! Toisaalta jatkuvat leikkaukset syövät tehokkaasti mm. ostovoimaa ja näin kääntyvät lopulta tappioksi. Siihen minulle ei ole kultaista sarvea, miten tämä maa saadaan nousemaan varsinkin kun maailman talous vasta vetelee aamu haukotuksiaan. Siitä olen kuitenkin varma, että jos kasvun tekijät eli lapset, nuoret ja lapsiperheet unohdetaan, voidaan unohtaa myös parempi tulevaisuus.