Seppo Nikula: Kaupunkisuunnittelun on oltava pitkäjänteistä

seppo_nikula

”Uudenkaupungin keskeisin osa, Kauppatorin seutu, muuttuu lähiaikoina edukseen, kun Kansallis-Osake-Pankin Uudenkaupungin konttorin uusi toimitalo valmistuu”. Tämän päivän numerossaan US julkaisi uutisen 50 vuoden takaa.

Myöhemmin paikkakunnalle tulleille voin kertoa, kyseessä on Alisenkadun ja Koulukadun kulmassa oleva rakennus, jossa nykyään on mm. Sisustus Ulpukka ja Instrumentarium. Kun rakennusta katsoo tämän päivän maulla, niin olisiko tuon lasisen, yksikerroksisen liikerakennuksen alta purettu, 1800-luvun puolivälissä rakennettu iso puutalo tänä päivänä sittenkin enemmän edukseen.

Turha on torua 1960-luvun päättäjiä – he edustivat aikansa näkemystä. Kaavamuutoksia harkittaessa meidän taas on, edellä mainitusta oppineena muistettava, että teemme peruuttamattomia ratkaisuja vähintään 100 vuoden ajaksi, usein lopullisesti. Sorvakonrinne on ainutlaatuinen, urheilu- ja virkistysalueeksi kaavassa merkitty paikka, joka takaa Kaupunginlahden perukasta esteettömän reitin suoraan luontoon. Alueelle on rakennettu, todennäköisesti myös 50 vuotta sitten Sorvakko-koti, joka ei vieläkään istu maisemaan, kärsii ilmanvaihto-ongelmista ja on suunniteltu pienine huoneistoineen ja laitosmaisine pitkine käytävineen 1960-luvun tyylillä. Se ei vastaa siis tämän päivän senioreiden tarpeita. Veikkaan, että Sorvakko-kotia ei parinkymmen vuoden jälkeen enää ole, vaan se on purettu.

Jos Sorvakonrinteeseen päätetään rakentaa nyt uusi senioritalo, perusteena ei saa olla se, että talo tulee Sorvakko-kodin viereen ja siten on ikäihmisten palvelujen järjestämisen kannalta tehokas ratkaisu. Senioritalot pitää tehdä alueelle, missä ikääntyvän ihmisen on mahdollista viettää mahdollisimman pitkään itsenäistä elämää – siis sinne, missä päivittäiset palvelut ovat eikä sinne, missä seuraava rasti, laitospaikka näkyy ikkunasta. Uudenkaupungin uusi kaupallinen keskus ns. Itätullia ympäröivä alue tarjoaa paljon hyviä rakennuspaikkoja ja samalla päivittäisiä, kehittyviä palveluja. Tehtäköön senioritalot siis esimerkiksi sinne.

Vanhan kaupunkikeskustan vetovoimaa ei voi onnistuneesti rakentaa Alisenkadun kehittämisen varaan. Sen sijaan Kaupunginlahden perukka, jossa on kohta uudet penkereet, leikki- ja senioripuisto huoltorakennuksineen, runsaasti tasaista aluetta esim. jumpparyhmille, tivolille ja konserteille, voi jatkossa tarjota monipuoliset ajanviettovaihtoehdot kaikille kaupunkilaisille. Sieltä pääsee esteettömästi – ehkä tulevaisuudessa kävelysillan kautta – pururadalle, hiihtoladulle, urheilu- ja golfkentälle, Kasarmilahden laavulle ja aina Lasamäkeen saakka. Mikä loistava yhteinen olohuone tämä meille kaikille olisikaan. Tehdään tästä vanhan keskustan vetovoimatekijä, niin se kerää varmasti kansaa tänne ja elvyttää myös Alisenkadun ja muun keskustan liike-elämää.


2 kommenttia kirjoitukseen "Seppo Nikula: Kaupunkisuunnittelun on oltava pitkäjänteistä"

  • TimoAJ
    21.2.2015 (14:43)
    Vastaa

    Samaa mieltä. Mutta sisältöön edes suuremmin menemättä olen ihmeissäni asiaa koskevan valmistelun tasosta ja yksioikoisuudesta. Kertakaikkiaan erikoista touhua.

    Esitystä on hallituksessa turha laittaa pöydälle tai uuteen valmisteluun. Se tule hylätä saman tien ja miettiä prosessi ko alueen tulevaisuuden pohdinnasta.

  • java
    26.2.2015 (23:33)
    Vastaa

    Kypsää kaikki, etenkin kaupunkilaiset, huomiovaa ajattelua!


Kommentoi tätä blogikirjoitusta