Maija Junkola-Lehtonen: Yhteistyöllä eteenpäin
Vuoden vaihtuessa tehdään uuden vuoden lupauksia ja katsotaan tulevaisuuteen. Miltä se näyttää?
Arviointia lähdetään usein tekemään menneisyydestä, vaikka tulevaisuuteen katsotaankin. Jotta asiat sujuisivat hyvin ja ”puhtaalta pöydältä” on oltava armollinen muille sekä itselle. On parasta katsoa onnistumisiin ja sivuuttaa ikävämmät asiat vähemmällä huomiolla. Onnistumisten kautta saadaan uusia onnistumisia.
Presidentti vetosi poliitikkojen vastuunkantamiseen lainaten EU:n komission puheenjohtaja Junckeria, joka on todennut, että poliitikot kyllä tietävät, mitä tulisi tehdä, mutta eivät uskalla tehdä tarvittavia päätöksiä, koska pelkäävät, että eivät tule jatkossa valituksi. Tämä on äärimmäisen huolestuttava asia, jos yhteisiä asioita hoitavat ihmiset, joilla oma etu menee yhteisen edun edelle.
Uutena vuotena toivon, että Uudessakaupungissa eri poliittisten ryhmien vuorovaikutus niin ryhmien sisällä kuin muidenkin ryhmien välillä sujuisi paremmin. Asioista puhuttaisiin avoimesti ja oltaisiin lähtökohtaisesti tekemässä päätöksiä, jotka jokainen voisi nähdä edistävän kaupunkilaisten hyvinvointia.
Niin päättäjät kuin kaupungin henkilöstökin ovat kaupunkilaisia varten ja kaiken toiminnan tulee perustua kaupunkilaisten hyvinvoinnin turvaamiseen niillä taloudellisilla resursseilla, johon meidän verovaramme riittävät.
Omassa kaupungissa tehtävissä päätöksissä on ollut vuoden aikana erilaisia näkemyksiä ja äänestyksiä on tarvittu päätöksenteossa. Ulospäin olemme olleet hyvinkin yhtenäisiä. Näkemys kuntaselvityksen tekemisestä oli varsin yhtenäinen ja monella taholla oli halua myös jatkaa selvitystä eteenpäin. Vakka-Suomen sairaalan toiminnan turvaaminen on kaikkien mielestä välttämätöntä. Muualla tehtäviin päätöksiin vaikuttaminen on myös tärkeätä. Muutoksia tapahtuu niin ambulanssi ja kuin poliisipäivystyksessä. Muutoksia pitää tehdä, mutta ei voi olla niin, että hälytyksen tehtyään Uudenkaupungin ruutukaava-alueella joutuu odottamaan apua puoli tuntia. Miten pitkä se vasteaika onkaan sitten Lokalahdella tai Pyhämaassa?
Toivon, että jatkossa kaupunginhallituksessa yksimielisenä tehtyjen päätösten takana voitaisiin olla myös valtuustossa, ellei jotain todella merkittävää uutta asian suhteen tule esille. Ja mikäli ryhmät ovat toimimassa toisin, asioista keskusteltaisiin jo ennen valtuuston kokousta yhteisen näkemyksen löytämiseksi. Tietysti myös periaattellisia näkemyseroja on, ja silloin on syytä äänestää. Se kuuluu demokratiaan. Tulevana vuonna voisimme panostaa luottamuksen rakentamiseen päättäjien kesken.
Kaupungin strategiassa olemme määritelleet painopistealueiksi hyvinvoivat asukkaat ja talouden tasapainon. Siinä ovat ohjenuorat tuleviin päätöksiin. Kolmas huomioitava asia on henkilöstö. Kun asiat ovat hyvin, voidaan päätökset perustaa näiden kolmen tekijän tasapainoon. Talouden tasapainottamiseksi olemme joutuneet tekemään päätöksiä talouspainotteisesti. Toivottavasti saamme aikaan tavoittelemamme tasapainon, jolloin päätöksenteossa kaikki osa-alueet ovat tasavahvoina päätöksenteossa.
Vuoden vaihteessa on myös kiitoksen paikka. Kiitän kaikkia luottamushenkilöitä ja virkamiehiä yhteistyöstä sekä luottamustehtäviinne käyttämästänne vapaa-ajasta. Samoin haluan kiittää kaikkia niitä kaupunkilaisia, jotka tekevät vapaaehtoistyötä useissa eri järjestöissä kaupunkilaisten iloksi ja hyödyksi. Viimeisenä, mutta ei suinkaan vähäisempänä kiitos omalle ryhmälleni, jossa asioista puhutaan avoimesti ja ratkaisuhakuisesti – asioista saa olla myös eri mieltä.
Olen onnellinen asuessani Uudessakaupungissa – toivon, että kaikki kaupunkilaiset voisivat kokea onnellisia ja turvallisia hetkiä omassa kotikaupungissa. Tehdään yhdessä Ukista entistä parempi!
Hyvää Uutta Vuotta 2015!
TimoAJ
4.1.2015 (19:10)
Keskustelukulttuuria ryhmien välillä tulee kehittää. Nyt se on ainakin akselilla oikea-vasen niin heikkoa, että mikä tahansa muutos on muutos parempaan.
Keskustelun tason nostamiseksi ei alkuun paljon tarvita; neuvotellaan päätettävistä asioista ennen päättävää kokousta yli blokkien. Mietitään yhteiset nimittäjät ja katsotaan, voidaanko näkemyksiä sovittaa yhteen. Jos se on vaikeaa, niin ei pakoteta kantoja samaan tuuttiin – parempi äänestäen hyvä päätös kuin konsensuksena huono.
Jotenkin tuntuu, että aika paljon on valtuutettuja, joille tällainen etukäteinen neuvonpito ei sovi pirtaan. Minun on vaikea sitä ymmärtää. Ehkä se muuttuu jos jaksaa vaikka tämän vuoden ponnistella sen eteen.
Maija Junkola-Lehtonen
4.1.2015 (20:57)
Timo – toivottavasti kaikki jaksavat. Se on kaikkien etu, että keskustelukulttuuri paranee. Tai ehkä ei pienryhmien, joilla nyt ratkaiseva rooli.
Tarmo Kangas
6.1.2015 (20:02)
JEP – ihan täyttä asiaa Maijalla ja Timolla. Jotenkin vaan, kriittinen kun olen, kuvittelen, etteivät eräät käyttämänne puppusanat ( kehittää, turvata, edistää jne.) kovin paljon tätä maailmaa muuta. Tarvittaisiin rohkeampia avauksia niin presidentiltä kuin kuntapäättäjiltäkin – ilman pelkoa äänestäjien reaktioista.
Vaalit ovat aina edessä. Niinpä potentiaalisia äänestäjiä nuoleskellaan niin valtuustopuheissa, toreilla kuin turuillakin. Siksipä tulisi – uudistavan rotaation turvaamiseksi – säätää valtuutetuille kahden kauden ( = 8 v. ) katto. Sen jälkeen pitäisi vuorotella yksi valtuustokausi. Onhan tällaisesta joitain esimerkkejä meilläkin ( Rauli Rauhala, Seppo Nikula 2 kautta, onko muita ? ) –
Rajoitus eliminoisi sellaisten ” poliittisten dinosaurusten ” syntymisen, jollaisina meillä on valitettavan monta mannekiinia. Liian pitkään politiikassa vaikuttaneet ovat muumioituneita jääriä, jotka syövän lailla imevät innostuneilta noviiseilta tekemisen ilon ja aiheuttavat ympärilleen pelon ilmapiirin. – Lisäksi tulisi rajoittaa kunnan työntekijöitten oikeutta osallistua kuntansa päätöksentekoon – ihan vain jääviyssäännösten tulkintaa laajentamalla. Kuvitellaanpa konkreettinen tilanne, jossa kaupungilta palkkansa saava valtuutettu joutuu päättämään, sopeutetaanko henkilöstömenoja vähentämällä – vai korotetaanko veroprosenttia, jolloin saadaan tarvittavat varat palkkamenojen maksuun ………. eli että kumman puolesta tämä kuntademarimme äänestää ?? – Eihän ollut vaikea kysymys ? – Vasemmisto on meillä aina vannonut mahd. laajan julkisen sektorin nimeen, koska ne peruspalvelut on turvattava ……..
Sitten pari sanaa resursseista. – Monia kuntapäättäjiä vasemmalla vaivaa näkökulman kapeus, illuusio siitä, että kunta päättää kaikesta, koko ihmisen elinkaaren mitalta. Vaikka kaupungin 105 ME käyttötaloudesta /v. ( josta valtuuston vapaassa harkinnassa lienee pari %-yksikköä ) toki leviää kiitettävän paljon hyvinvointia ja palveluja asukkaille, on ihmisen arjessa huomattavan laaja sektori sellaisia elinvoiman ja hyvinvoinnin edistäjiä, joihin kunnan supistuva rooli ei yllä. Tarkoitan mm. kaikkea sellaista asukkaan omasta aktiivisuudesta riippuvaa harrastus- ja yhdistystoimintaa, paikkakunnan yrityksiä, yhdessäolon keitaita, kahviloita, ravintoloita, kulttuuri- ja urheilutoimintaa, taustajoukkoja, vapaaehtoistyötä, lähimmäispalveluja, kirkkoa – sanoinko jo kapakat – merellistä ympäristöämme, poliittista toimintaa, blogikirjoituksia …..
Mitäkö yritän sanoa ? – No sitä, että meillä on U:gissa hirvittävästi niin aineellisia, henkisiä kuin immateriaalisia resursseja erottautua muista kunnista positiivisesti eduksemme. Saada U:gista jopa ” himoittavan asuinpaikan ”. Paikan, jossa Maijaa peesaten voimme kokea onnistumisen hetkiä ……. –
Jossain v. 2008 vaaliblogissani sanoin, että kunnan ykköstehtävänä on lisätä ( asukkaiden ) onnellisuutta ! – Olen tuosta sloganista edelleen samaa mieltä ………….. mutta en tällä hetkellä välttämättä toivo, että valtuusto siitä äänin 22 – 21 äänestämään rupee ………..
tarmolla subjektiivinen näkökanta
7.1.2015 (17:58)
Kyllä julkisella puolella henkilökunnan kasvattamiseen ovat kaikki puolueet tasapuolisesti syyllisiä.
Yksityisellä puolella vanhusten hoitoa ei pysty tekemään halvemalla, tarkoitan samantasoista
Tarmo
7.1.2015 (20:36)
………. totta on, en kuvittelekaan latelevani objektiivisia totuuksia vaan omia mielipiteitäni. – Tuppaa olemaan vaan niin, että minkä tahansa monopoliasemassa olevan palvelun tuottajan ( paikallislehti, Alko, kaupunki) ei tarvitse juurikaan pähkäillä tuotteensa uudistamista, toimintatapojen kehittämistä eikä kustannustehokkuuttaan. – Ja miksi pitäisikään ? – Työntekijät köllöttelevät kuukausipalkalla eikä hinta- tai laatukilpailusta tarvi murehtia.
Yksityinen palvelusektori ( ostopalvelut ) esim. hoitopuolella tuo vertailtavuutta ja luo positiivisen kilpailutilanteen. – En silti lähtisi joittenkin kuntien tapaan ulkoistamaan koko SOTE-sektoria. Kyllä sen runko tulee olla julkisen järjestäjän ylläpitämä. Itselläni on tuoreita ja pääosin myönteisiä kokemuksia niin Aluesairaalan kuin terveyskeskuksen palveluista. – Tosin TYKS:n maksupolitiikkaa en ymmärrä kun VSAS:n vuodepaikan kustannus /vrk. on 1.030 euroa ( veronmaksajille ) mutta asiakasmaksu vain 34,80 euroa ( potilaalle ) !
Kuten Maija J-L edellä sanoo, kaupungin työntekijöille tulisi vaihteeksi turvata työrauha. Eikä se mitenkään poissulje toimintojen jatkuvaa kehittämistä ja tuottavuuden lisäämistä.
TimoAJ
7.1.2015 (21:26)
Tarmon vanha vaalilause on käyttökelpoinen. Ukilla olisi mahdollisuus rakentaa tulevaisuus onnellisen asumisen kaupunkina, jossa arki on laadukasta ja sujuvaa – teollisuus ym on tottakai tärkeää mutta niin on asuminenkin.
Keskustelusta vielä se – varsinkin kun vilkaisin Harton blogia – että eräs piirre on pahuksen ukilainen. Ja se on huono piirre. Nimittäin aina kun avaa keskustelua jostain aiheesta, perin usein jo alkumetreillä lakataan ruotimasta aihetta ja sen sijaan ruoditaan (paikoin aika kovinkin) aiheen esittäjää. No, tapansa kai kullakin kaupungilla.
JAa
8.1.2015 (10:50)
”Jotenkin vaan, kriittinen kun olen, kuvittelen, etteivät eräät käyttämänne puppusanat ( kehittää, turvata, edistää jne.) kovin paljon tätä maailmaa muuta. Tarvittaisiin rohkeampia avauksia niin presidentiltä kuin kuntapäättäjiltäkin – ilman pelkoa äänestäjien reaktioista.
Vaalit ovat aina edessä”, avautui Tarmo.
Sitten.
”varsinkin kun vilkaisin Harton blogia – että eräs piirre on pahuksen ukilainen. Ja se on huono piirre. Nimittäin aina kun avaa keskustelua jostain aiheesta, perin usein jo alkumetreillä lakataan ruotimasta aihetta ja sen sijaan ruoditaan (paikoin aika kovinkin) aiheen esittäjää”, kommentoi Timo.
Sanoisinko, että juurikin noin! Ja kas, kun pääsinkin näin helpolla tämän kommenttini kanssa.
Maija J-L
8.1.2015 (21:43)
Hyviä ajatuksia Tarmolta, Juhalta ja Timolta. Kun tässä vähän jatkaa aiheesta tai aiheen vierestä paikallisuudesta, niin joskus tuntuu, että täällä ei saa olla positiivinen. Vähän kirjoitetaan asioista, jotka täällä ovat hyvin. Aina vaan valitetaan tai moititaan, eikä ratkaisuehdotuksia esitetä. Ehkä tärkeintä on kuitenkin keskustelu ja uudet avaukset. Ilman kritiikkiä ei synny kehitystäkään. Tosin kritiikin voisi esittää rakentavasti…
Ja mitä tulee asumiseen ja elämiseen – Uki on hyvä paikka asua ihmisille, joille sujuva arki on tärkeää. Myös harrastusmahdollisuuksia on paljon niin kulttuurin kuin liikunnankin saralla. Tosin työpaikka on hyvin usein ratkaiseva tekijä asuinpaikan valinnassa, vaikka pendelöijien määrä onkin kasvanut.
Otso Kontio
13.1.2015 (12:45)
Maija J-L kirjoittaa blogissaan hyvin idealistisesti ” yhteistyöstä ” poliittisten ryhmien välillä. – Kun eilistä KHALL:n kokousta Forssin blogista lukee, voiko vielä enemmän eri mieltä olla asioista ? – Demokratiaa hoidetaan kanteluita tekemällä eivätkä kantelijat ymmärrä edes jäävätä itseään selitystä AVI:lle annettaessa.
Niin kauan kuin ” myrkynkylväjä ” Merja häärää demareitten ohjaimissa, ei toivoa paremmasta liene.- Ja mikä pahinta, tätä saamme kestää aina kesäkuulle 2017 saakka ( jolloin aloittaa huhtikuussa 2017 valittu valtuusto/hallitus).