Maija Junkola-Lehtonen: Yhdessä vai erikseen

Kunnat ovat vuosikausia tehneet yhteistyötä ja kuntaliitoksia on tehty, myös Uudenkaupungin alueella. Tällä kertaa teemme kuntaselvitystä Laitilan kanssa. Se, puhutaanko uudesta kunnasta vai kuntaliitoksesta, on sanojen pyörittelyä. Joka tapauksessa kuntien yhteinen tulevaisuus on selvityksen kohteena.

Jos asiaa ajatellaan vain järjellä, mielestäni asia on aika selvä. Järkevää on mennä yhteen, koska kuntakeskusten etäisyys on vain 20 km. Säästöä syntyisi todennäköisesti ainakin hallinnossa ja kiinteistökuluissa, puhumattakaan toiminnan kehittämisen mahdollisuuksista eri toimialoilla. Tosin suurin potentiaali olisi sosiaali- ja terveystoiminnoissa, mutta näyttää vahvasti siltä, että tulemme sote-uudistuksen myötä kuulumaan Turun alueen kuntayhtymään, mikäli viimeiset linjaukset pitävät.

Kaikissa näissä uudistuksissa tulee ottaa huomioon palvelujen rinnalla kustannukset – uudistuksen hintalappu tai pikemminkin syntyvä säästö. Julkisen sektorin kustannukset on saatava kuriin, kuten tasavallan presidenttikin on todennut. Uudistusten tulisi johtaa siihen, että saamme vähemmällä rahalla enemmän. Vaikea yhtälö.

Oman kokemukseni perusteella käsitys rahasta julkisella sektorilla on hyvin vaihteleva. Toisaalla tietoisuus syistä, seurauksista ja realiteeteista on hyvin vahva. Jossakin käsitys perustuu taas johonkin muuhun, lähes pohjattomaan valtion kassaan. Päätöksiä tehdään enemmistön ajatusten mukaisesti. Joskus tuntuu siltä, että vaikka tunteet ovat tärkeitä, järjen käyttökin olisi sallittua.

Jatketaan sitten Laitilan kanssa yhdessä tai erikseen, vähintäänkin tulisi tiivistää yhteistyötä, jotta Vakka-Suomen alueen elinvoima kasvaisi ja kehittyisi. Keskinäisen kilpailun sijaan tulisi hakea vahvaa yhteistä näkemystä. Kuntalaiset käyvät työssä ristiin Laitilassa ja Ukissa, yritykset toimivat molemmilla paikkakunnilla, samoin yhdistykset. Tuntuu, että vahva kuntaraja on vain virkamiesten ja päättäjien päässä.

Me saisimme kuntien yhdistymisessä kasitien, Laitila merenrannan ja Ukin valtuutetut kunnollisen valtuustosalin – ihan muutamia win-win asioita mainittuina. Syntyisi teollisuuskaupunki, jolla myös elintarvikeketju on vahvasti hallinnassa.

On ehkä aikaista arvioida tilannetta selvitysten ollessa vielä kesken. Joka tapauksessa kuntalaisten kuulemistilaisuus on jo ollut molemmissa kunnissa ja realiteetit mm. talouden suhteen olleet nähtävillä. Uskon, että aika moni päättäjä on pitkällä omissa pohdinnoissaan. Kuntalaisten palaute on edelleen tervetullutta. Tähän asti kuntalaisia on kiinnostanut palvelujen saatavuus, joka onkin asian ydin. Miten parhaiten turvaamme kuntalaisten palvelujen saatavuuden?

Yhteen – se on minun mielipiteeni, mutta päätökset tehdään yhdessä ja demokraattisesti tehtyjen selvitysten perusteella. Ja niiden päätösten mukaan eletään. Yhdessä tai erikseen.


Ei kommentteja kirjoitukseen "Maija Junkola-Lehtonen: Yhdessä vai erikseen"


    Kommentoi tätä blogikirjoitusta