Maija Junkola-Lehtonen: Menestys tulee ennen työtä vain aakkosissa

Nyt käydään tiukkaa keskustelua koulutusleikkauksista ja muista säästöistä.

Ei voida leikata, kun koulutus rappeutuu, leikataan tulevaisuudesta ja muita kommentteja kuulee jatkuvasti. Ei ymmärrä. Jos talous on kriisissä, on leikattava jostakin. Loputtomasti ei voi elää velaksi. Päätökset ovat kipeitä, eikä kukaan halua tehdä niitä. Se näkyy.

Odotan sitä realismia, että ymmärrämme tilanteen vakavuuden ja suhtaudumme siihen siten, että haemme ratkaisuja ja tuomme esille vaihtoehtoja, jos nykyiset ehdotukset tuntuvat mahdottomilta. Pelkkä kritiikki ilman vaihtoehtoja ei vaan käy. Tai populisti voi tehdä sitäkin.

Verotulot ovat laskeneet. Suurin syy on todennäköisesti Nokian yhteisöverotuottojen ehtyminen, mutta kun katsoo ympärilleen, niin aika monet yhtiöt ovat siirtäneet tuotannon pois Suomesta ja se huolestuttaa. Nykyisin lukee vain suunniteltu Suomessa, valmistettu Suomessa on paljon harvinaisempaa. Menot tulee sopeuttaa tuloihin.

Ukissa teimme kipeitä ratkaisuja ja saimme tilanteen käännettyä. Lähes 6 miljoonan miinus kääntyi yli kolmen miljoonan plussaksi. Tosin tuulet ovat nyt meillä muutenkin suotuisat, mutta joka tapauksessa yhdessä tekemisen tahtotilaa tarvittiin ja päästiin yli pahimman kuilun.

Toivon, että nyt päätämme tehdä työtä yhdessä paremman Suomen hyväksi niillä resursseilla, mitä meillä on käytettävänä. Lopetetaan lainaaminen lapsiltamme ja tartutaan toimeen. Suomalaisella sisulla on saatu ihmeitä aikaan aiemminkin – kyllä se onnistuu vieläkin.


1 kommentti kirjoitukseen "Maija Junkola-Lehtonen: Menestys tulee ennen työtä vain aakkosissa"

  • Seppo Nikula
    30.4.2016 (12:14)
    Vastaa

    Tuotantotoiminnan siirtyminen pois Suomesta on vakava merkki. Vielä vakavampaa on se, että lapsilta lainatessamme yhä useampi suomalainen nuori, nuori perhe on päättänyt rakentaa elämänsä muualle kuin Suomeen…ja hyvin moni tosissaan pohtii tätä. Maailma on pienentynyt tässä suhteessa ratkaisevasti, mutta yllättävää minusta on se, että tästä aivovuodosta ei mediassa juurikaan puhuta.


Kommentoi tätä blogikirjoitusta