Maija Junkola-Lehtonen: Kaupunginlahti

Koko kaupungin olohuonetta kaunistetaan ja kohennetaan. Tänään oli paljon ulkoilijoita kaupunginlahden ympärilllä ja leikkipuistossa. Olipa siellä joku juniori keskeneräistä senioripuistoakin testaamassa.

Kävin vielä katsomassa kaavailtua senioritaloaluettakin ja olen yhä enemmän sitä mieltä, että talot pitää rakentaa jo asuinrakentamiselle kaavoitetulle alueelle eikä virkistysalueelle urheilukentän kylkeen. Vaikka kaavaa voidaan tarvittaessa muuttaa. Se, että perusteluna on sijainti eli tehdään senioritalo sairaalan lähelle, on erikoinen peruste. Kyllä minä seniorina asuisin mieluummin kaupan ja muiden palvelujen lähellä kuin sairaalan. Ja pyrkisin siihen, että siellä sairaalassa asioidaan harvemmin kuin muissa palveluissa.

Koko prosessissa – kuten muutenkin tässä poliittisessa päätöksenteossa – minua ihmetyttää valmistelun taso. Päätetään senioritalojen rakentamisesta. Mitä päätös pitää sisällään? Mikä on senioritalo? Kovan rahan asunto, johon muuttaa yli 55-vuotias seniori? Palvelutalo, joissa palveluntarjoaja pyörittää bisnestään ja asukasvalinta tehdään terveydellisin perustein? Jotain muuta? Kaupunkilaiset ikääntyvät – siitä kertoo sekin, että kaupunginhallituksen nuorimpana jäsenenä olen paljon lähempänä 50 kuin 40 vuotta. Ratkaisuja tarvitaan, mutta ratkaisun tulisi perustua määriteltyyn tarpeeseen. Millaisia asuntoja tarvitsemme seuraavaksi ja kuka ne rahoittaa? Rakentaja ja suunnittelija meillä on tiedossa, mutta siinä kaikki tällä erää.

Yksi Tontonmäki tehtiin. Nopealla tahdilla ja enemmistö päätöksellä. Niin se demokratia toimii. Tietysti on niinkin, että ilman riskejä ei mitään saada, mutta minusta yhteisiä rahoja on käytettävä paljon tarkemmin kuin omia. Muitakin tapoja kyllä on nähty. Senioritaloprojektiin kaupungin rahoja ei tässä kohtaa sitoudu, mutta aluevaraus on tehty.

Joka tapauksessa kaupunginlahden ympäristö kaunistuu, aurinko paistaa ja kesä tulee. Ilmassa on paljon positiivista!


1 kommentti kirjoitukseen "Maija Junkola-Lehtonen: Kaupunginlahti"

  • hyvä nökökulma
    19.3.2015 (11:57)
    Vastaa

    Puhut asiaa Maija.


Kommentoi tätä blogikirjoitusta