Harri Blomqvist: Uusikaupunki voisi hyödyntää rantojaan

Uusikaupunki on paikka, missä paikallisen sanonnan mukaan meil o meri iha rannas! Pitää paikkansa. Rantaviivaa on paljon näin pienelle paikkakunnalle. Mutta, kysymys! Miten sitä on ylläpidetty ja kuinka sen tuomaa ainutlaatuista mahdollisuutta on hyödynnetty? Ei kovinkaan hyvin, sanoisin.  Kaupunginlahden rantoja on kunnostettu suurelta osin Vannaksen säätiön avustuksella, siitä kiitos, mutta aivan keskustan tuntumassa olevat rannat ovat umpeenkasvaneita pusikkoja, joiden virkistyskäyttömahdollisuus on tällä hetkellä minimaalista.

Luonnossa liikkuminen on todistetusti terveyttä edistävää ja mielihyvää tuottavaa toimintaa. Lisäksi meri elementtinä ei koskaan ole samanlainen päivästä toiseen ja näin se tuottaa ainutlaatuisia elämyksiä katsojalleen.

Vietin muutama viikko sitten puolisoni kanssa pidennetyn viikonlopun Naantalissa ja ulkoilimme kauniissa syysilmassa pitkin Naantalin rantoja. Siellä sai kulkea kilometrikaupalla ihan rantaviivaa pitkin, hyvin hoidetuilla kävelypoluilla ja upea merimaisema oli koko ajan läsnä. Naantalissa oli lisäksi tehty tänä vuonna ihan keskustan tuntumaan Ruonan kuntoportaat, joita havaintoni mukaan, näytti käyttävän koko väestön ikähaarukka. Itsekin kapusimme ne koemielessä. Hyvältä ja toimivilta tuntuivat. Meilläkin olisi ollut mahdollisuus toteuttaa omat kuntoportaat samalla tavalla keskustan tuntumaan, mutta ne haluttiin väkisin sijoittaa kauas keskustasta Ykskoivun vanhan uimarannan luo kuntoradalle, jonne pitää erikseen lähteä. Ei voi vain extempore poiketa ulkoilulenkillä niille, niin kuin me Naantalissa teimme.

Kotiin palattuani mietin kotikaupunkini rantojen tilaa ja tulin tulokseen, että jotain olisi tehtävissä. Ihan kävelymatkan päässä meillä on ainutlaatuisia rantoja, joita edes hiukan siistimällä saisi tuotettua kaupunkilaisille hienoja luontoelämyksiä. Itse olen asunut Janhuan niemellä muutaman vuoden ja tänä aikana olen raivannut omalla kustannuksellani pusikosta rantaviivaa myötäilevää polkua ja kesäisin olen sitä niittänyt ruohotrimmerillä, ettei pitkästä heinästä tarttuisi punkkeja ulkoileviin ihmisiin ja heidän lemmikkeihinsä. Tämä lähti ihan omasta tarpeesta ja omasta lemmikistä, mutta siinä sivussa se on palvellut muitakin ulkoilijoita. Siitä on tullut kiitosta alueella liikkuneilta kaupunkilaisilta. Aivan lähellä sijaitsevat Santtion leirintäalue, Kaunisranta ja siitä jatkumona Hiun uimaranta. Jo pelkästään rantapuuston ja pusikoiden harventaminen antaisi uutta ilmettä alueelle ja lisäisi alueen virkistyskäyttöä. Lisäksi tällainen peruskunnostus ei edes maksaisi paljoa.  Apuna voitaisiin käyttää kuntouttavassa työtoiminnassa olevia ihmisiä, jotka takuuvarmasti tekisivät omien voimavarojensa rajoissa jotakin, jolla olisi ihan oikeasti merkitystä muillekin kaupunkilaisille. Huomioitavaa on myös, että tekemällä oikeasti merkityksellistä työtä, sillä on uskomaton positiivinen vaikutus tekijäänsä. Pienellä satsauksella voisimme tuottaa iloa ja hyvinvointia omille kaupunkilaisillemme ja lisäksi Uudessakaupungissa vieraileville matkailijoille.

Harri Blomqvist
Hyvinvointilautakunnan jäsen


2 kommenttia kirjoitukseen "Harri Blomqvist: Uusikaupunki voisi hyödyntää rantojaan"

 • Seppo Nikula
  17.11.2020 (17:35)
  Vastaa

  Varsin pienillä toimenpiteillä saisimme kotikaupunkiimme lisää viihtyvyyttä ja elinvoimaa. Hyvä kirjoitus Harrilta, josta pieneen osaan, Hiun uimarannan nykytilaan, kiinnitin huomiota viime kesänä. Tässä linkki kirjoituksestani Facebookissa syntyneeseen keskusteluun:

  https://www.facebook.com/groups/150927371720142/permalink/2367624240050433/

 • Harri Blomqvist
  17.11.2020 (18:22)
  Vastaa

  Kiitos Seppo! Otin Hiun uimarannan tilasta kopin ja toinen sen esille Hyvinvointilautakunnassa, jossa todettiin asian kuuluvan tekniselle puolelle. Aika näyttää, tapahtuuko asialle jotain? Kustannusvaikutus ainakin on pieni, verrattuna muutamiin muihin hankkeisiin, joita on päätetty ilman minkäänlaisia lautakunta käsittelyjä!


Kommentoi tätä blogikirjoitusta