Maija Junkola-Lehtonen: ASIA VAI ASEMA EDELLÄ

Vaalien jälkeen on silloin tällöin kyselty vaalianalyysiä. Vaalien tulosta on turha selitellä, äänestäjien valitsemat edustajat alkavat uuden kautensa kesäkuun alussa.

Lähestyn päätöksentekoa ja luottamustehtäviä asia pohjalta, mutta näyttää siltä, että yhä useammassa kunnassa mennään asema edellä. Valitut edustajat vaativat merkittävää asemaa, ellei sitä saada erotaan ryhmästä. Asioilla tai arvoilla ei ole merkitystä, vain oma asema merkitsee. Tämä on ikävä ”mulle kaikki” – kehityssuunta ja vieroittaa poliittisesta päätöksenteosta ne henkilöt, joille asioiden sisältö on tärkein. Poliittista valtapeliä on joskus vaikea ymmärtää.

Edellä mainittu myös tukee vahvasti mielikuvaa siitä, että politiikka on salaista kähmintää, asioita sovitaan salassa, eikä vaaleilla ole merkitystä. Viime valtuustokauden alussa tärkeinä asioina olivat talouden tasapainottaminen, hyvinvoivat asukkaat  ja nimenomaan päätöksenteon sekä valmistelun avaaminen julkisemmaksi. Mielestäni kaupunginhallitus onnistui näissä asioissa vähintäänkin kohtuullisesti. Toivotaan, että kehitys jatkuu samansuuntaisena.

Mitkä ovat tulevan valtuustokauden tärkeimmät asiat? Tekninen palvelukeskus on isojen haasteiden edessä. Koulukiinteistöt on saatava kuntoon, uimahalli uusittava. Uudet asukkaat on otettava mukaan yhteisöön. Vahvasti on panostettava infrastruktuuriin yritysten tarpeet huomioiden sekä palveluiden osalta. Päivähoidon uudet ja muuttuvat tarpeet on huomioitava. Perusopetuksen sisältöä on tarkasteltava ja ehkä lisättävä myös opetusta joissakin aineissa. Soten siirtymisen myötä asuinkunnan muiden palvelujen ja virikkeiden merkitys kasvaa. Näistä asioista tulee käydä myös aktiivista kuntalaiskeskustelua.

Päätöksenteossa on myös huomioitava se, että tehdyt päätökset ovat taloudellisesti kestäviä, jotta emme taas ajaudu alijäämäkierteeseen. Tarvittaisiin myös tulostavoitteita kaupungin johtamisessa, mitä asioita kaupungin johdolta odotetaan näiden asioiden edistämiseksi.

Kaupungin kehittämiseen voi jokainen osallistua mahdollisuuksien ja mielenkiinnon mukaan. Liikuntaa, kulttuuria, junioriurheilua ja ihan hymyilemällä vastaantulijalle.

Toivon, että hyvää Uuttakaupunkia rakennetaan ja tehdään yhdessä!


Ei kommentteja kirjoitukseen "Maija Junkola-Lehtonen: ASIA VAI ASEMA EDELLÄ"


    Kommentoi tätä blogikirjoitusta