Tomi Salo: Miksei mitään tapahdu?

Tomi Salo

Kritiikkiä kaupunginhallitukselle, ja mielestäni aiheesta. Kaupunginhallituksella on kaikki mahdollisuudet halutessaan edistää ja nopeuttaa talouden tervehdyttämistä, toki siihen mukaan tarvitaan virkamiehiä ja meitä valtuutettuja.

Ryhmäpuheenvuoroni kaupunginvaltuustossa 2.3.2020.

Hyvät valtuutetut, viranhaltijat sekä muut läsnäolijat

Käsissämme on ennakkotilinpäätös, jonka taloudellinen tulos on erittäin heikko. Kenellekään tuskin tulee yllätyksenä, että me Kokoomuksen valtuustoryhmänä olemme äärettömän huolissamme kaupunkimme nykytilanteesta, ennen kaikkia taloustilanteesta. Yllätyksenä tämä tilanne ei meille valitettavasti ole tullut. Toki aina on helppo sanoa, että ”mitä minä sanoin” ja mikään ei ole helpompaa kuin ennustaa menneisyyttä. Mutta, olemme viimeiset 2-3 vuotta nostaneet huolemme esiin siitä, että tällaisella talouden pidolla päädymme ongelmiin. Ja ne ongelmat näemme kaikki edessämme ennakkotilinpäätöksen 2019 muodossa.

Jotenkin tuntuu, että keskustelu SiHy:sta peittää alleen (tai sen halutaan peittävän alleen) keskustelun taloutemme todellisesta tilasta ja sen perustasta. On täysin käsittämätöntä, että emme ole tekemässä juuri mitään korjausliikkeitä, vaikka edessämme on mittavat investoinnit ja taloutemme syöksyy. Toisaalta sillä, että toteutuuko SiHy nykyisellään, ei ole tekemistä nykyhetken kanssa. Meidän pitää joka tapauksessa pystyä tasapainottamaan ja tervehdyttämään taloutemme, jotta terveydenhuoltomme ja lastemme opiskeluympäristöt sekä lukuisat muut kuntalaisten palvelut pystytään toteuttamaan laadukkaasti. Vaikka olemme nähneet jo vuosia, että taloutemme johtaminen vaatii erityistä tarkkuutta, jopa kuria, silti investointilistamme on pitkä kuin nälkävuosi ja toimintakulut karkaavat oleellisesti pitkäksi. Joitakin viranhaltijoita, kaupunkimme johtoa ja valtuustomme enemmistöä se ei tunnu haittaavan ja jatkuvasti keksitään kaikkea uutta kivaa, kun meidän pitäisi ensin pistää kuntoon se perusta ja ne ”pakolliset” asiat, jonka jälkeen tehdään ne, joihin meillä  on varaa. Kaikille kaikkea ja jokaiselle jotakin, ei kovin pitkä tie. Tuskin olen ainoa, jonka mielestä 350K€:n investointi pump track rataan on tässä tilanteessa silkkaa hulluutta? Älkää ymmärtäkö väärin, emme missään nimessä ole lasten ja nuorten harrastuksiin investoimista vastaan, päinvastoin. Olemme vastaan holtitonta rahan käyttöä! Esimerkiksi tuolla 350K€ saisi pump track radan Uuteenkaupunkiin sekä muihin taajamiin ja tämän lisäksi jalkapallon tekonurmikentän ja todennäköisesti rahaa jäisi vielä käyttämättä. Tämä siis vain esimerkkinä, jossa järkevämmällä taloudenpidolla pystyttäisiin saamaan paljon laajempia ja kuntalaisia paremmin palvelevia ratkaisuja.

Miten sitten olemme päätyneet tähän tilanteeseen? Uskallan väittää, että syyt eivät ole ulkopuolisia, vaikka niin halutaan antaa ymmärtää. On totta, että väkiluku ei ole kasvanut ennusteiden mukaisesta, on totta, että muualta töihin tulevien (varsinkin ulkomaalaistaustaisten) myötä palveluiden tarve on kasvanut, mutta nämä eivät ole juurisyitä tilanteeseen. Syy löytyy pääosin kaupunginhallituksen toiminnasta, tai oikeastaan toimimattomuudesta. Kaupunginhallitus ei ole halunnut millään tavoin ottaa haltuun talouden tervehdyttämistä, tai ainakaan se ei näyttäydy meille valtuutetuille. Osavuosikatsauksessa 1-8/19 kerrottiin huolestuttavia uutisia; sekä tulo- että menopuoli olisi pettämässä pahoin ja tilinpäätöksestä tulisi useita miljoonia negatiivinen. Ennen kaikkea kyse oli menojen merkittävästä ja jatkuvasta kasvusta. Tähän kaupunginhallitus lähti hakemaan nopeaa reagointia taloustyöryhmän muodossa, aivan oikein. Haettiin siis nopeaa reagointia, käsitykseni mukaan tarkoitus oli löytää kehityskohteita, joita jo viimeistään vuoden 2020 alussa pystyttäisiin edistämään! Samoin, käsitykseni mukaan, taloustyöryhmä kokoontui ensimmäisen kerran joulukuussa ja tänä vuonna kertaalleen. Siis neljän kuukauden aikana 2 kertaa! Melko nopeaa reagointia sanoisin. Ymmärryksemme mukaan nyt on tavoitteena saada ”kesään mennessä jotain kasaan” ja kappas 9 kuukautta vierähti.  Emme syytä taloustyöryhmää, vaan vastuullinen on kaupunginhallitus. Se ei yksinkertaisesti voi pestä käsiään ja poistua vihellellen takavasemmalle. Näyttää siltä, että kaupunginhallitus ei halua, ei osaa tai ei uskalla ottaa sille kuuluvaa vastuuta.

Me kokoomuksen valtuustoryhmänä haluamme kehittää kaupunkia, mutta se on tehtävä järkevästi, realistisesti ja talous huomioiden. Tämä tilanne vaatii tekoja, jotka eivät välttämättä ole helppoja ja kivoja, mutta puheet ja korulauseet on nyt  puhuttu ja on viimeinen hetki tällä valtuustolla kääriä hihat. On tekojen aika! Sillä, jos kaupunkimme talous jatkaa nykyisellään, meillä ei ole varaa juuri mihinkään, varsinkaan siihen kivaan.

Tomi Salo
Kokoomuksen valtuustoryhmän 2. vpj


3 kommenttia kirjoitukseen "Tomi Salo: Miksei mitään tapahdu?"

 • Harri Blomqvist
  3.3.2020 (18:38)
  Vastaa

  Tomi kiteyttää erittäin hyvin monen muunkin huolen holtittomasta taloudenpidosta! Tuntuu uskomattomalta, ensinnäkin se, ettei talouden suhteen ole kuukausittaista seurantaa, jolloin korjausliikkeet voitaisiin mitoittaa kulloisenkin tilanteen mukaan? Kommentti, kesään mennessä, huh, huh! No siinä painaakin sitten lomat päälle, joten, eiköhän katsota syksymmällä? Se etsikkoaika meni siinä! Viranhaltioilta voidaan mielestäni edellyttää edes jonkinmoista virkavastuuta. Ja hallituksen on myös kannettava vastuunsa, asioiden ja päätöksenteon suhteen. Säästäminen ei aina ole kivaa, mutta hallitsematon taloudenpito johtaa täydelliseen turmioon!

 • Eero Hento
  3.3.2020 (21:21)
  Vastaa

  Olen kritisöinyt KHn päätöksiä pitkään.Olen tullut siihen tulokseen,että yhteisömme on niin pieni,ettei asioista uskalleta edes puhua,pelätään leimaistumista ja sitä, että kosto elää ( kokemusta on itselläni moisesta, vaikka toisille jakaa) Asioista pitäisi keskustella avoimesti, vaikka ilman pöytäkirjaa, miettiä asioita monelta taholta, kustannuksineen ja mistä investointehin menevät rahat tulevat. Kysyin Heikki Walalta samaa asiaa, vastaus oli
  että kaupunki vastaa kuluista, siihen mistä rahat saadaan ei tullut vastausta, edesvastuutonta toimintaa.Tulot pienenevät vääjäämättömästi, ja menot lisääntyvät kohisten. Lehdistö tukee minkä kerkiää, kirjoittelevat lasten mielipiteitä, niinkuin lapsilla olisi päätösvalta.Median pääasiallinen tarkoitus on unohdettu, linja on valittu, viranhaltijat ja lapset ovat oikeassa,eläkeläiset joutaa 2,1metriä maan alle, näin Ugissa. Tulen lähiaikoina kirjoittamaan kaupungin taloudesta ja SIHYn kustannuksista, jos on virheitä korjatkaa ne.Kirjoituksissani käytän tilinpäätöksiä ja muita virallisia tietoja, tiedän, että paskaa tulee niskaan, ei haittaa yhtään sekin tulee kääntää voitoksi. Tämäkään kommentti EI ole puoluepolitiikkaa.

  • Harri Blomqvist
   3.3.2020 (21:47)
   Vastaa

   Eero Hento! Olen kanssasi samaa mieltä, että asioista pitää keskustella avoimesti, ennen päätöstentekoa. Suurin ongelma mielestäni on, ettei esimerkiksi lautakuntia arvosteta ja tuoda ns. keskeneräisiä asioita ensiksi valmisteltaviksi lautakuntiin, vaan tuodaan ”valmiiksi pureskellut” päätösehdotukset ainoastaan hyväksyttäviksi. Ja jos joku uskaltaa asettua poikkiteloin, esimerkiksi kysymällä yksinkertaisen kysymyksen, ”onko meillä varaa tähän, tai onko tämä oikea paikka esimerkiksi rakentaa jotain?”, leimautuu helposti vastarannan kiiskeksi, joka ei olekaan minun kaveri! On niin mukavaa, kun voi leikkiä yhteisillä rahoilla ja tehdä niillä kaikkea kivaa? 350k sinne tai 500k tänne. ”Eihän ne ole minulta pois”! Eläkeläisten asemasta en ole kanssasi samaa mieltä. Varmasti eläkeläisillä on oma arvostettu asemansa meidän yhteisessä kaupungissamme. Tiedän kantasi SIHY-projektiin liittyen. Olen itse sitä mieltä, että tarvitsemme jossain muodossa tämän mainitun keskuksen ja siihen pitäisi satsata nyt kaikki voimavarat, jotta kaupungin houkuttelevuus saadaan nostettua ja tänne saadaan positiivista muuttoliikettä ja kuva Uudestakaupungista muuttumaan myös koko Varsinaissuomen alueella. Ainoastaan uusien, työssäkäyvien perheiden avulla voimme paikata kaupungin elinvoimaa.


Kommentoi tätä blogikirjoitusta