Tomi Salo: Älyä kaupunkiin?

Miten Uusikaupunki kehittyy ja pärjää kisassa muita vastaan tulevaisuudessa? Mikä on se meidän ”juttu”, josta meidät tunnetaan ja miksi tänne halutaan tulla yrittämään ja asumaan. Näin vaalien alla lienee oikeutettua visioida sitä ”meidän juttua”.

Kuvittele kaupunki, jossa viranomaisten kanssa asiointi on hidasta ja vaikeaa, tieto ei kulje, liikenne ei suju, palveluiden löytäminen on hankalaa, olemassa olevaa tietoa ei hyödynnetä, kaupunki ja kaupunkilaiset kulutamme liikaa luontoamme sekä roskaamme ympäristöä. Nämä ovat yksikertaisia esimerkkejä ”tyhmästä kaupungista”.

Entäpä, jos kaupunki olisikin tuon kaiken vastakohta? Entäpä, jos kaupunki olisi älykäs? Entäpä, jos kaupunki olisikin ihmisiä varten eikä toisin päivän?

Älykkäässä kaupungissa tieto kulkee, palvelut ovat paremmin saatavilla, sovellukset ja verkkopalvelut ovat kaupunkilaisten kanssa yhtä. Älykkäässä kaupungissa sähkön tuotanto, sähkön käyttö, ruuan jakelu, jätehuolto, valaistus jne. on kaikki optimoitu. Älykkäässä kaupungissa koulut ja kirjastot ovat verkossa. Oppimista voi tehdä kotona tai etänä. Lääkärin tavoittaa kännykällä.

Älykkäässä kaupungissa olemme aina verkossa, mutta myös talomme, automme, kirjastomme ja lääkärimme on aina verkossa. Teemme niin, jotta voisimme pienentää hiilijalanjälkeämme.

Älykkäissä kaupungissa elämän laatua, liikkumisen nopeutta ja ihmisten sekä laitteiden keskinäistä viestittelyä kehitetään, jotta kulutamme vähemmän kaupungeissa olevan ja ympäröivän luonnon resursseja.

Entäpä, jos teollisuuden rekkaralli satamaan kulkisi tulevaisuudessa automaattirekoilla? Entä, jos eläminen olisi ylipäätään helppoa Uudessakaupungissa? Entä, jos kaikessa tekemisessämme punainen lanka olisi älykäs kaupunki? Voisiko sen ympärille rakentua kokonaan uutta liiketoiminta kestävän kehityksen ja digitalisaation aloilla?

Entä, jos Uusikaupunki olisikin Suomen älykkäin kaupunki? Miettikääpä sitä brändiä!

Naurattaako tämä ajatus? Tuntuuko haihattelulta? Ehkä, mutta me olemme osa Suomea, Eurooppaa ja koko maailmaa. Emme ole kehitykseltä piilossa. Me pystymme vaikuttamaan olemmeko kehityksen kärjessä vai jälkijoukoissa. Monipuolisen, korkean teknologian, yrityskentän myötä, meillä olisi tähänkin montaa muuta kaupunkia paremmat edellytykset.

Tomi Salo


Ei kommentteja kirjoitukseen "Tomi Salo: Älyä kaupunkiin?"


    Kommentoi tätä blogikirjoitusta