Tomi Salo: 20300, joko kuopataan vai mietitäänkö toimenpiteitä sen saavuttamiseksi?

”Strategia tarkoittaa suunnitelmaa, jolla pyritään saavuttamaan tavoiteltu päämäärä.”

Uudellakaupungilla on mielestäni edelleen hyvä ja selkeä strateginen päämäärä, jonka kaupunginvaltuusto hyväksyi alkuvuodesta 2018. Tavoitteemme on kirkas: 20300 asukasta vuoteen 2030 mennessä. OK, vaan onko toimenpiteet riittävät.  Noudatammeko strategiaamme, toimimmeko niin, että se tukee tavoitettamme?

Tavoitteemme on kunnianhimoinen, mutta sen pitäisi olla saavutettavissa. Kuitenkin nyt viime vuoden tilastoista näemme, että strategiamme päämittari, asukasmäärän kasvu, ei ole kehittynyt tavoitteidemme mukaisesti. Miksi näin? Jos siihen olisi yksi vastaus, niin toimenpiteet olisivat jo todennäköisesti käynnissä. Vaihtoehtoja etenemiseen on muutama: jatkamme kuten tähänkin saakka ja odotamme ihmettä, jolla tilanne korjaantuu tai sitten käärimme hihat ja teemme asialle jotain.

Nykyään puhutaan ketterästä strategiasta, jossa kantavana ideana on pitkin strategiakautta arvioida toimenpiteiden vaikuttavuutta ja tarvittaessa muuttaa suuntaa, kuitenkaan muuttamatta strategista päämäärää. Uudenkaupungin tapauksessa koen, että velvollisuutenamme on arvioida tehtyjen toimenpiteiden vaikuttavuutta ja tarvittaessa tehdä korjauksia, jotta 20300 toteutuu.

Toki on helppo sanoa, että strategiamme on vain vuoden vanha, eikä kaikki tapahdu hetkessä, mutta yksi vuosi on jo ”menetetty”, toiseen tai kolmanteen ei ole varaa, koska silloin voidaan tavoite heittää roskakoriin.

Jotta tavoitteemme toteutuu, niin meille ei riitä, että pärjäämme paremmin ”kuin monet verrokkikunnat keskimäärin”. Meille ei riitä, että olemme vähän parempia kuin keskiarvo, meidän pitää olla maamme kärkipäässä!

Itselleni ei ainakaan ole kovin selvää juurisyyt asukasmäärän laskun takana. Mikä sitten avuksi? Ehdotan, että otetaan ulkopuolinen taho auditoimaan (arvioimaan) toimintaamme peilaten tavoitteisiimme.  Toimimmeko kaikilla tasoilla strategiamme mukaisesti ja tukevatko meneillään olevat toimenpiteet strategiaamme.  Harjoituksen lopputuloksena saisimme selville tärkeimmät muutoskohteet, joille luodaan aikataulutettu, yksityiskohtainen toimintasuunnitelma, jota olisi huomattavasti helpompi käsitellä kuin isoa möhkälettä, josta voi olla vaikea saada otetta. Myös viestintä kuntalaisille helpottuisi, kun asioista ja toimintasuunnitelmista saataisiin konkreettisempia.  Ulkopuolinen taho voisi olla esim. korkeakouluopiskelijan lopputyö, kesäprojekti tms. Kaikkea ei tarvitse aina yrittää tehdä itse. Se ei kuitenkaan velvoittaisi meitä, mutta saisimme arvokasta tietoa päätöksenteon tueksi.

Ja mielipiteeni siis otsikon kysymykseen: ei kuopata!

Tomi Salo
kaupunginvaltuutettu
Kokoomus


6 kommenttia kirjoitukseen "Tomi Salo: 20300, joko kuopataan vai mietitäänkö toimenpiteitä sen saavuttamiseksi?"

 • Harto Forss
  13.4.2019 (15:03)
  Vastaa

  Päätavoite on todella pielessä. Ollaanko sitä edes huomattu. Edelleen monen asian yhteydessä lyödään rintaan ja todetaan tämä on strategiamme mukaista. Ekan kerran tämä vinoutuma havainnoitiin kh:ssa 2KK:n talouden seurannan yhteydessä. Tosin en arvosta strategiaa paljonkaan kaupungin suunnittelun pohjana. Me on eletty päivä kerrallaan ja eletään edelleen. Taloutemme on todella heikoilla vaikka Trump ei toteuttaisikaan autovero uhkauksiaan. Toisaalta on hyvä ettei Ukiin ole muutettu. Mitä tekisimme, jos 3-4000 ukilaista saisi lopputilin. Tällainen tilanne voi syntyä nopeastikin.

  • Tomi Salo
   13.4.2019 (16:23)
   Vastaa

   Ei mielestäni tavoitteessa mitään vikaa ole. Toimenpiteissä sitten saattaakin olla toinen ääni kellossa. Pointtini on nimenomaan se, että toimenpiteitä pitäisi aidosti arvioida tavoitta vasten. Nytkin pöydällä olevat asiat kaikki eivät tue strategiaamme, vaikka niin halutaankin väittää

 • Leo Räisänen
  13.4.2019 (15:17)
  Vastaa

  Huhu kauhukuvista ! Nyt on huommenna vaalit ja ainoa oikeapuolue on PS, sitä nyt pitää niittenkin äänestää jotka tavallisesti kokoomusta äänestää. Jos huomattava katasroofi kohtaa niin investointeja pitää siirtää ja suut säkkiämyöten ja markkinavoimat hoitaa taas talouden raiteilleen. ” Rinteen yli että heilahtaa.”

 • Harto Forss
  13.4.2019 (16:52)
  Vastaa

  Ilmaisin itseäni huonosti. Tavoite saattaa olla pielessä. Sitä uhkaa Trump ja ihmisten haluttomuus muuttaa pikkukaupungiin, Nyt on puhuttu 3:sta kasvukeskuksesta Helsinki, Tampere ja Turku. Nyt näyttää tältä, onko vielä muutaman vuoden kuluttua?

 • Harri Rantala
  13.4.2019 (19:17)
  Vastaa

  Ulkopuoliselle näyttää kaupungin päätöksen teko tosi riitaisalta haetaan vaan syyllisiä kun pitäisi yhdessä hakea ratkaisuja ja puhaltaa yhteenhiileen.Kun ulospäin saadaan positiivinen kuva kaupungista voi se kantaa uusia perheitä kaupunkiin joka taas tuottaa uusia palveluja kaupunkiin.Lisää yrityksiä ja elinkeinorakenetta monipuolimaisemmaksi.

 • Simo Reijonsaari
  14.4.2019 (08:22)
  Vastaa

  Nyt olisi hyvä aika kääriä hihat. Eikö tavoitteet asetettu toteutettaviksi.Kesä aika on meidän markkinaikaa.Tuhansia vieraita liikuu kaduillamme, osa heistä etsii tulevaisuuttaan.Heille pitää näyttää että se voisi olla täällä.Myös katukuvassa pitäisi näkyä se että meillä on asuntoja ja työtä tarjolla. Ympärillä oleva maatalous antaa suuret mahdollisuudet myös elintarvike tuotannon kehittämiseen ja sitä kautta elinkeino toiminta monipulistuu.Vauras maakunta ympärillä lisää ostovoimaa kuapunkiin jos meillä on palveluita mitä ostaa.


Kommentoi tätä blogikirjoitusta