Tarmo Kangas: Kunnan tärkein tehtävä on lisätä onnellisuutta

Suomi on vienyt jo neljä kertaa peräkkäin ykkössijan maitten onnellisuusvertailussa. YK:n raportissa asiaa mitataan kansantuotteen, tasa-arvon, sosiaalisten turvaverkkojen, yksilön vapauksien, korruption vähäisyyden, hyväntekeväisyyden yms. kriteereitten pohjalta.

Joissain maissa mitataan myös kuntalaisten subjektiivisia kokemuksia onnellisuudesta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos mittaa kuntien HYTE – työtä ( hyvinvointi- ja terveys) ja laatii tuloksista vertailun. U:ki sai viimeksi hyvät pisteet mm. liikunnassa, perusopetuksessa ja terveydenhuollossa. Johtamisessa, kulttuurissa ja lukiossa jäätiin vähän muista jälkeen.

On selvää, että onnellisuuden mittaaminen ei ole yhtä helppoa kuin vaikkapa tilinpäätöksen ja taseen laatiminen. Niissä numerot kertovat kaiken. Toiminnallisten tavoitteiden mittaamiseen on puolestaan kehitetty omat mittarit. Uudenlainen ” onnellisuustase ” voisi kertoa enemmän asukkaiden hyvinvoinnista ja sen muutoksista kuin kylmät talousluvut.

Kaupungin ensisijainen tehtävä on pitää huolta kaikista asukkaistaan. Auttaa koko elinkaaren ajan vauvasta vaariin ihmisiä innostumaan ja onnistumaan. Luoda puitteet hyvälle elämälle ja pitää huolta elinvoimaisesta ja viihtyisästä kotikaupungistamme. Kaupungin vahva talous, työpaikkojen hallittu kasvu ja reilu yrittäjyyden tukeminen takaavat sen, ettei kukaan syrjäydy ja että myös ikäihmisistä pidetään huolta.

Tuleva sote-uudistus vienee terveyspalvelut maakunnalle. Mutta paljon sellaista, joista mieli ja kroppamme virkistyvät, jää edelleen kunnille. Ennaltaehkäisevä liikunta, kulttuuri ja museot, tapahtumat ja musiikin tuottamat elämykset pysyvät omissa käsissämme tuoden kollektiivista mielihyvää ja lisäten terveitä elinvuosia.

Uusi valtuusto saa syksyllä päätettäväkseen U:gin strategian päivittämisen. Pitäisikö yhdeksi menestystuotteeksemme valita ” tuottaa asukkaille terveellisempää ja onnellisempaa elämää” ? Ulkoiset puitteemme, merellinen ja puhdas luonto ja sujuvat lähipalvelut, ovat kunnossa. Lisätään ripaus yhteisöllisyyttä, empatiaa ja toisistamme välittämistä sekä iloisempia ilmeitä niin keikumme kohta siellä kuntien onnellisuusvertailun top 10:ssä !

Tarmo Kangas ( KOK. )
kaupunginvaltuutettu
tarkastuslautakunnan jäsen


Ei kommentteja kirjoitukseen "Tarmo Kangas: Kunnan tärkein tehtävä on lisätä onnellisuutta"


    Kommentoi tätä blogikirjoitusta