Seppo Nikula: PÄÄTTÄJÄT KATSOMOON UKISSA

Korona-tilanne ajaa kunnat vauhdilla monessakin mielessä uuden eteen. Viruksen torjunnan lisäksi muuttunut tilanne edellyttää pikaisia päätöksiä niin kaupungin omasta toiminnasta ja resursseista kuin myös palvelujen ostoista. Kunnallisen päätöksenteon perusmalli kyllä toimisi suurelta osin myös poikkeusoloissa, mutta Uudessakaupungissa tehdään toisin.

Verotulot ovat romahtamassa koko Suomessa ja myös meillä. Erityisesti paikkakunnan suurimman yrityksen, autotehtaan lyhyen tähtäimen työllisyysnäkymät huolestuttavat. Ukin talouden kokonaisuudesta vastaava kaupunginhallitus ei ole silti pitänyt ylimääräistä kokousta viime tai kuluvalla viikolla ja sen perustaman taloustyöryhmän jo sovittu kokous on peruutettu. Ensi maanantaina kaupunginhallitus viimein kokoontuu, mutta Korona-tilanne toimenpiteineen on listalla vain tiedoksi merkittävänä, ei siis päätettävänä asiana.

Muut toimielimet ovat ilmeisen koordinoidusti peruuttaneet tämän ja ensi viikon kokouksensa, peruutuksen on tehnyt kunkin lautakunnan puheenjohtaja yhteistyössä esittelevän virkamiehen kanssa. Poikkeuksena tarkastuslautakunta kyllä kokoontuu, mutta sehän tarkastelee pääasiassa kaupungin hallinnossa jo tapahtuneita asioita.

Opetus- ja kasvatuslautakunnalla peruutuksen pääsyy on se, että kokouksella ei ole käsiteltäviä, kiireellisiä asioita. Toisaalta koulut on suljettu valtioneuvoston päätöksellä valmiuslakiin nojautuen, mutta kuntatasolla päätettävänä olisi ollut ainakin henkilökunnan työtehtävät, kouluruokailu ja koulukuljetusten sopimukset. Päiväkodeissamme yli puolet lapsista on jäänyt kotiin, mutta tämäkään ei ole muodostanut reagointi- eikä kokouksen tarvetta.

Sosiaalilautakunta on peruutettu, samoin terveyslautakunta. Näillä toimialueilla lautakunnalla varsinkin olisi päätettävää tai ainakin päättäjillä mielenkiintoa siihen, miten Uudenkaupungin ja yhteistoiminta-alueen valmiudet turvataan nykyoloissa.

Tekninen lautakunta on myös peruutettu, vaikka sen vastuulla on kouluruokailun lisäksi monet nyttemmin suljetut kiinteistöt, kuten kirjastot, museot, kulttuurikeskus ja uimahalli sekä muut liikuntapaikat. Hyvinvointi- ja vapaa-aikalautakunta sentään kokoontuu ensi viikolla, mutta lyhyellä listalla on vain rutiiniasioita. Lautakunnan vastuulla olevat keskeytetyt toiminnot sen sijaan loistavat poissaolollaan. Johdannaisena tästä olisi paljonkin päätettävää, osin yhteistyössä TekLan ja sen virkamiesten kanssa

Peruutusten perustelut hiukan vaihtelevat, mutta yksi syy lienee valmiuksien puute sähköisen kokouksen järjestämiseen. Kielto yli 10 hengen fyysisistä kokoontumisista ei kuitenkaan koske kunnallista päätöksentekoa ja turvallisuuden kannalta kannatettavan sähköisen kokouksen järjestäminen kyllä onnistuu kaikkialla muualla ja vaihtoehtoisia tekniikoita olisi kaupunginkin käytettävissä yllin kyllin. Lisäksi viime vuonna käyttöön otetussa hallintosäännössä on oma pykälänsä sähköisestä kokousmahdollisuudesta. Pykälä ei siis ole tullut eläväksi ja käyttöön. Hiukan ontuva on viime päivien kokemuksella myös hallintosäännön edellyttämän riskienhallinnan kattavuus.

Erityisen huolestuttavaa on kuitenkin kunnallisen demokratian ylenkatsominen. Päättäjät on nyt pistetty ”katsomoon” seuraamaan passiivisina, mitä virkamiehet tekevät tai mitä he jättävät tekemättä. Kun vuoden päästä tilinpäätöstä 2020 analysoidaan, on syytä muistaa, että mahdollinen huono tulos ei johdu pelkästään Korona-viruksesta, vaan suurelta osin siitä, jos Korona-virukseen ja varsinkin sen toiminnallisiin seurauksiin ei reagoida ajoissa eikä kattavalla tasolla. Nyt olisi meidän päättäjien otettava meille kuntalain ja hallintosääntömme mukaisesti kuuluva valta takaisin käsiimme; vastuustahan emme pääse emmekä kaiketi haluakaan päästä.

Seppo Nikula
Kokoomus Uusikaupunki
Kunnallisjärjestön puheenjohtaja


3 kommenttia kirjoitukseen "Seppo Nikula: PÄÄTTÄJÄT KATSOMOON UKISSA"

 • Virve Aho
  21.3.2020 (08:16)
  Vastaa

  Hyvä ja kantaa ottava kirjoitus. Kokoontumiskielto ei koske kunnallista päätöksentekoa joten ihmettelen Uudenkaupungin toimintatapaa. Viranhaltijoiden toiminta ei ole hyväksyttävää

 • Leo Räisänen
  21.3.2020 (10:34)
  Vastaa

  Tyttöhallitus on ottanut vallan poikkeusolosuhteisiin saattamalla Valmiuslainvoimaan ja siinä on ollut sopeutumista yllinkyllin , näkymätöntä vastaan on vaikea puolustautua, täällä ei ole mitään tehty,- niin ei ole mitään virhettä tehty. Kaikki ovat yhtä pihalla tilanteesta kui tuo hallituskin. Eli oikein olisi että kaikki palaisivat mahdollisimman pian normaaliin päiväjärjestykseen. Mutta kun ei saa kaiken pitää lamautua , loppua ja mennä mahdollisimman sekaisin. Ja ei muuta saa syytää tilanteesta kuin näkymätöntä koronavirusta , joka tappaa. Niin hyvät ihmiset koittakaa jatkaa normaalia toimintaa , kuitenkin noudattaen annettuja suojautumisohjeita , ettemme sairastutaisi muita ihmisiä ! Valtikka pois tuolta hallitukselta, seuraavissa eduskuntavaaleissa.

 • Eero Hento
  21.3.2020 (20:28)
  Vastaa

  Onkohan niin, että U:gin päätöksenteko on ollut paremminkin nyökyttelyä jo pidemmän aikaa, päätetään niinkuin alaiset(viranhaltijat) ovat esittäneet, ilman mitään kotiinvietävää paperia, on vain uskottu mitä viranhaltijat ovat kertoneet, syyksi on sanottu, ettei päättäjät, tai muut kaupunkilaiset osaa tulkita asiapapereita oikein, voi olla näinkin, mutta itse olen vankasti eri mieltä eli PÄÄTÖSVALTA niille joille se kuuluu. Asioista pitää voida keskustella mahdollisimman avoimesti, yli puoluerajojen, ei KH:ssa 6 – 5 tai Valtuustossa 21 – 22, vaan Kaupungin parasta ajatellen, nyt ja tulevaisuudessa, myös jo nyt tiukka talous huomioiden.


Kommentoi tätä blogikirjoitusta