Raimo Löfstedt: Onko kurssimme taas kohti jäävuorta?

Kaksi viikkoa sitten maakuntavaltuuston kokouksessa todettiin, että Turku ja Uusikaupunki ovat tällä hetkellä Varsinais-Suomen veturit. Ikävä kyllä verotuloissamme se ei oleellisesti realisoidu, ei tänä, eikä ensi vuonnakaan. Tänä vuonna niin ihmeelliseltä kuin se kuullostaakin tuloverot jopa putoavat viime vuodesta. Näin on ainakin arvioitu.

Viime valtuustokaudella olimme ajautumassa kohti jäävuorta, mutta yhdessä tuumin yli puoluerajojen osin vaikeidenkin ratkaisujen kautta talous saatiin oikenemaan. Talous oikeni omien toimien ja myös osin ulkopuolisten seikkojen ansiosta.

Niin viime valtuustokaudella kuin tälläkin kaudella kaupunginhallituksen pöydässä istuneena olen pistänyt merkille, että jo viime kauden loppupuolella ensimmäisen positiivisen tuloksen jälkeen vaikeat ajat unohtuivat nopeasti. Virkoja alettiin perustamaan nopealla tahdilla, vaikka vain hetkistä aikaisemmin irtisanomisia ja lomautuksia oli suoritettu. Tuntuu, että nyt syksyllä alkaneella kaudella vauhti on vain kiihtynyt. Budjettikokouksessa tuskailimme käyttötalousmenojen saamiseksi nollatasolle, esitys oli runsaat 300000 e miinusmerkkinen. Vaikka siitä on vain muutama viikko, tuntuu kuin sekin olisi jo unohtunut. Uusien virkojen perustamisehdotuksia putkahtelee esille, strategian tavoitetta kiinteistösalkutuksen suhteen ei haluta tavoitella ja tekemisessä muutenkin tuntuu tietynlainen avokätisyys. Huhuja on myös kuultu, että valtion toimien vuoksi varhaiskasvatuksen puolelle olisi tulossa n. 300000 euron lisälasku mihin ei ole varauduttu. Silloin tällöin kuulee jonkun budjetin ulkopuolelta tulevan kustannuksen suhteen sanottavan, että ” sehän on vain muutamia kymmeniä tuhansia ”. Niinpä, kymmenenkin tällaista pientä kustannusta tekee vuodessa satoja tuhansia.

Mutta kuten sanottu, verotulot eivät ensi vuonna positiivisesta vireestä huolimatta tule sanottavasti kasvamaan ja jos kasvaakin, niin vastaavasti verotulotasaus laskee. Voidaankin kysyä, koska menojen kasvattamisella tulee seinä vastaan?

Pitää myös muistaa, että meillä on kymmenien miljoonien investoinnit odottamassa.

Meiltä puuttuu selvä strateginen linja. Tuntuu, että kokonaisuutta ei ajatella vaan hallintokunnat tahoillaan tekevät omia toimiaan. Toivoa sopii, että uusi strategia, hallintosääntö ja organisaatiouudistus saataisiin nopeasti valmiiksi, virkamiehille ja luottamusmiehille yhteiset linjat ja päämäärät.

Nyt uuden vuoden alkaessa voisi kohteliaasti toivoa kaikilta uusikaupunkilaisilta luottamushenkilöiltä, erityisesti korkeimmalta poliittiselta johdolta pitkäjänteistä ja vastuullista talouspolitiikkaa.

 

Toivon kaikille oikein Hyvää Joulua ja menestyksekästä vuotta 2018!

Raimo Löfstedt
kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen.


Ei kommentteja kirjoitukseen "Raimo Löfstedt: Onko kurssimme taas kohti jäävuorta?"


    Kommentoi tätä blogikirjoitusta