Maija Junkola-Lehtonen: EI TÄMÄN NÄIN PITÄNYT MENNÄ

Suomi ja suomalaiset vaurastuvat, varallisuus kasvaa, mutta Hesari kertoo elokuussa 2016, että yli puolet vuokralla asuvista saa asumistukea. Valtio käyttää asumistukiin enemmän kuin koskaan aikaisemmin ja työssäkäyvillä ei ole varaa vuokraan.

Systeemin ongelma asiaa tutkineen taloustieteen professorin mukaan on se, että asumistuki , vuokrat ja asuntojen hintakehitys ruokkivat toisiaan. Hänen mielestään asumistuet tulisi jäädyttää, koska Suomi on sairaalloisessa kierteessä. Hänen tutkimuksensa mukaan euron korotus asumistukeen tarkoittaa 50 sentin korotusta vuokraan.

Asumistukea saava henkilö artikkelissa toteaakin, että asumistuki on käytännössä tulonsiirto valtiolta yksityiselle yritykselle. Kaiken huippu onkin, että monien näiden yksityisten yritysten taustalta löytyykin ammattiyhdistysliike, joka yleishyödyllisenä yhteisönä ei edes maksa veroja.

Suomessa on saatava aikaan muutos. Ei voi olla niin, että työssäkäyvä ihminen ei pysty maksamaan itse asumistaan.

Työlainsäädäntöön tarvitaan muutoksia, jotka turvaavat sekä työntekijän että työnantajan oikeudet. Ammattiyhdistysliike elää edelleen 1900-luvun maailmassa, eikä huomaa maailman muuttuvan. Tällä menolla työt siirtyvät niihin maihin, joissa työntekijä saa käteen saman verran kuin meillä, mutta työnantajalle työn teettäminen on paljon halvempaa. Tänä päivänä työntekijät kantavat vastuuta työstään ja työnantajan menestys on heillekin tärkeätä, koska sillä turvataan oma työpaikka jatkossa. Ammattiliitot vaan vähän jarruttavat tätä joustoa.

Järkevää olisikin jakaa ammattiliittojen omaisuus jäsenten kesken ja päättää työn tekemisen ehdoista työpaikoilla ja reunaehdoista lainsäädännöllä. EK ja Ay liike olisivat historiaa ja voitaisiin keskittyä uusiin innovaatioihin sekä tulevaisuuden haasteisiin. Tämä ei tietysti ole niiden etu, jotka tällä hetkellä järjestelmästä hyötyvät. Ja aika moni varmaan tietää, mitä pitäisi tehdä, mutta kukaan ei vaan uskalla tarttua toimeen.

Jos työssäkäyvän henkilön tulisi pärjätä 2200 euron kk-palkalla, niin moniko esimerkiksi on ay-liikkeen palveluksessa samalla tulotasolla? Toisaalta työssäkäyviä verotetaan niin kovin, että monesti miettii, kannattaako keskituloisenkaan työnteko ylipäätään. Veroja taas on pakko kerätä, kun on luotu monisäikeinen tukiviidakko ja kasvatettu julkisia menoja kohtuuttomasti.

Tämä meidän yhteiskunta on valitettavasti aika sairas. Yllä oleva on vaan yksi pesäke, joka tulisi hoitaa. On myös muita. Saattaa olla, että tulee todellista hengenahdistusta ja silloin pitää ryhtyä elvyttämään tosi toimilla. Tällä hetkellä tuntuu siltä, että uskotaan ihmeparantumiseen.

Tässä tärkeimmät tällä erää. No, ei tää mua haittaa, mulla menee ihan hyvin, näinhän sitä voi myös ajatella. Ja juuri tämän takia poliittista kommentointia on tullut harvakseltaan, koetan minimoida yllä olevaan liittyvän ajattelun ja pohdinnan. Aika hyvin olen siinä onnistunut.

Joka tapauksesssa – ONNELLISTA SYKSYÄ KAIKILLE!


2 kommenttia kirjoitukseen "Maija Junkola-Lehtonen: EI TÄMÄN NÄIN PITÄNYT MENNÄ"

 • TimoAJ
  30.8.2016 (21:31)
  Vastaa

  En suoraan ota kantaa Maijan alustukseen, mutta muistelin menneitä. Vuonna 1995 opintojeni loppusuoralla ihastuin kirjaan Hyvinvointivaltion eloonjäämisoppi. Sen kirjoitti eräs Osmo Soininvaara. Hän tunnisti monia yhteiskuntamme sellaisia kipupisteitä, jotka estävät järjellisen kehityksen. Ja kun niitä muistelen, niin liian moni iso asia on edelleen täysin hoitamatta, joista suurin on mielestäni tuloloukkua koskeva asia. Ja kaikki keskeiset puolueet ovat eri koalitioissa olleet hallituksessa parinkymmenen vuoden aikana. Surkeaa touhua.

 • Anna-Maria Koistinen
  10.8.2017 (15:38)
  Vastaa

  Ensimmäisen lapsen syntymä aiheutti minulle tuloloukun, yhteiskunnasta ei tässä tapauksessa ole mitään apua, eikä ainakaan Sossu Kukkahattu tädeistä. Kuinka paljon Suomen Valtio on joutunut ottamaan lainaa EU:lta toteuttaakseen näitä ns. ” Laillisia” Valtiomme Lasten Huostaanottoja / Lapsikauppaa/ Ihmisoikeusrikoksia. Omien lasteni huostaanotto on nyt maksanut vuodesta 2008, 2.400.000 euroa, Kuinka moneen varattomaan/ nälkiintyneeseen lapsiperheeseen Sossu Kukkahattutädit ovat Poliisien kera Sorkkansa iskeneetkään, ja mitä tämä maksaa kun nämä huostaanotetut lapset tulevat työikään, ja jotkut heistä erehtyvät synnyttämään tähän mätä Valtioon vielä VERONMAKSUVOIMAAKIN. PERSEESTÄ JA PERSEESEEN JOKA VIRKARIKOLLINEN ON LOPPUPELEISSÄ PA pahimmasta päästä. Ei oikeutta Suomalaisella biologisella äidillä, KIIREELLISIÄ SIJOITUKSIA VAAN ja pää edellä siihen mätään BERMUDAN KOLMIOON sinne MAHTUU.


Kommentoi tätä blogikirjoitusta